Obiad z ryżem i grzybami, czyli coś, co tworzy poetyckie połączenie. Zrobisz w mniej niż 30 minut

Obiad z ryżem często chcemy zrobić jak najmniejszym nakładem sił. Przez to wielu osobom może się wydawać, że taki posiłek nie będzie zbyt smaczny. Pora jednak obalić mit, że jeśli coś jest szybkie i nieskomplikowane, to jest również niedobre. Nasze congee grzybowe to najlepszy dowód na to, jak bardzo można się mylić.

Na początku wyjaśnijmy może, czym jest congee. To chiński pudding ryżowy, którego podstawą jest ryż na mleku. Choć brzmi egzotycznie, w rzeczywistości jest więc całkiem znajomym daniem, które w tradycyjnej wersji jada się raczej na śniadanie. W naszej hapsowej odsłonie dodaliśmy do congee kilka składników, które wyniosły to danie na zupełnie innym poziom. Dzięki temu można podawać je jako obiad z ryżem. Dodatkową zaletą naszego congee grzybowego jest to, że robi się je krócej niż pół godziny. Gotowi? Poniżej przepis!

Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Obiad z ryżem - congee grzybowe w mniej niż 30 minut

Składniki:

  • 100 g ryżu jaśminowego (może być też inny, jeśli akurat tego nie macie)
  • garść grzybów suszonych
  • litr bulionu grzybowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 250 ml wody
  • dymka
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • papryczka chili

Sposób przygotowania:

Do garnka wlej wodę i bulion. Dodaj ryż oraz suszone grzyby. Zagotuj do momentu, gdy bulion zacznie wrzeć. Wtedy przykręć moc i gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie płyny. Po gotowaniu dopraw danie sosem sojowym oraz solą i pieprzem wedle uznania.

Congee grzybowe jako obiad z ryżem najlepiej smakuje podane z posiekaną dymką oraz papryczką chili (jeśli oczywiście ktoś lubi ostrzejsze smaki). Można dodać do niego również posiekaną świeżą kolendrę oraz podsmażone grzyby.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.