Na początku wyjaśnijmy może, czym jest congee. To chiński pudding ryżowy, którego podstawą jest ryż na mleku. Choć brzmi egzotycznie, w rzeczywistości jest więc całkiem znajomym daniem, które w tradycyjnej wersji jada się raczej na śniadanie. W naszej hapsowej odsłonie dodaliśmy do congee kilka składników, które wyniosły to danie na zupełnie innym poziom. Dzięki temu można podawać je jako obiad z ryżem. Dodatkową zaletą naszego congee grzybowego jest to, że robi się je krócej niż pół godziny. Gotowi? Poniżej przepis!
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do garnka wlej wodę i bulion. Dodaj ryż oraz suszone grzyby. Zagotuj do momentu, gdy bulion zacznie wrzeć. Wtedy przykręć moc i gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie płyny. Po gotowaniu dopraw danie sosem sojowym oraz solą i pieprzem wedle uznania.
Congee grzybowe jako obiad z ryżem najlepiej smakuje podane z posiekaną dymką oraz papryczką chili (jeśli oczywiście ktoś lubi ostrzejsze smaki). Można dodać do niego również posiekaną świeżą kolendrę oraz podsmażone grzyby.