Jak zrobić obiad z niczego? Prosty patent na posiłek dla zabieganych. Weź tylko to, co masz pod ręką

Jak zrobić obiad z niczego? To pytanie zadaje sobie wiele osób, gdy zorientują się, że niespecjalnie mają z czego przygotować posiłek. Na szczęście jest rozwiązanie - szybkie, proste danie z minimum składników. Jest też pyszne i naprawdę sycące.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Obiad z niczego, czyli jaki? To przede wszystkim posiłek z wykorzystaniem tego, co już jest w domu - wczorajszych ziemniaków czy makaronu, już ugotowanych warzyw czy gotowych sosów. Taki posiłek jest sycący i szybki w przygotowaniu, więc nadaje się dla zabieganych. Zadowoleni będą też studenci, bo takie danie wymaga minimum środków. Nie trzeba też specjalnych umiejętności, aby zrobić obiad z niczego. To naprawdę bardzo proste. 

Obiad z niczego - co jest potrzebne? To, co już masz w domu

Najprostszym sposobem na obiad z niczego jest połączenie następujących składników:

  • ugotowanych ziemniaków (makaronu, ryżu bądź kaszy),
  • warzyw - np. z puszek bądź ugotowanych wcześniej,
  • dowolnego mięsa - parówek, kiełbasy etc.,
  • sosu - może być gotowy ze słoika, bądź własnej roboty. Nada się też ketchup oraz koncentrat pomidorowy,
  • cebuli i czosnku,
  • tłuszczu do smażenia,
  • przypraw - soli, pieprzu i ulubionych ziół.

Możesz też wykorzystać takie składniki jak jogurt naturalny, śmietana czy jajka. To dobre uzupełnienie sosu. 

Obiad z niczego - jak przyrządzić? Szybko i łatwo, a do tego smacznie

Przygotowanie obiadu z niczego zacznij od zeszklenia cebuli i czosnku na patelni:

  1. Dodaj mięso i warzywa. Podsmaż na złoto;
  2. Wlej sos (ketchup, koncentrat pomidorowy etc.) oraz przyprawy;
  3. Duś zawartość patelni przez kilka - kilkanaście minut. Jeśli trzeba, możesz dolać odrobinę wody;
  4. Na koniec wymieszaj sos z makaronem (ziemniakami, ryżem lub kaszą);

Gotowy posiłek możesz posypać tartym serem oraz listkami ziół.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.