Racuchy to deser, który był często przygotowywany przez nasze babcie. Nic dziwnego, ponieważ jest niezwykle prosty i nie wymaga wielu składników. Jak przygotować racuchy i w czym tkwi sekret ich puszystości? Odpowiadamy.
Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę
Racuchy - przepis. Dodaj maślankę, a możesz się zdziwić
Racuchy na maślance będą zdecydowanie delikatniejsze i puszystsze niż te z tradycyjnego przepisu. Warto więc na stałe dodać ten składnik do swojego przepisu. Gwarantujemy, że nie pożałujesz.
Składniki:
- 2 jabłka (opcjonalnie),
- 3 szklanki mąki pszennej,
- jajko,
- 0,5 litra maślanki
- łyżeczka sody,
- łyżeczka cukru.
Racuchy - pyszny deser, w którym rozsmakuje się cała rodzina. Sposób przygotowania krok po kroku
- Wyjmij jajko z lodówki odpowiednio wcześniej, by zdążyło osiągnąć temperaturę pokojową.
- Do miski wlej maślankę i dodaj jajko. Całość zmiksuj lub roztrzep trzepaczką. Następnie dodaj przesianą mąkę, sodę i cukier. Wszystkie składniki jeszcze raz zmiksuj i odstaw na jakiś czas.
- Jeśli chcesz zrobić racuchy z jabłkami, to obierz owoce i zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach (aby było szybciej możesz je również zblendować na gładką papkę)
- Jabłka dodaj do masy i wymieszaj, by powstało jednolite i kremowe ciasto.
- Na patelni porządnie rozgrzej olej i nakładaj porcje ciasta za pomocą chochelki lub łyżki.
- Racuchy na maślance powinny smażyć się na złoty kolor z obu stron. Ogień nie może być za duży - lepiej smażyć je na średniej mocy palnika.
- Usmażone racuchy odkładaj na talerz wyłożony wcześniej ręcznikiem papierowym.
Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Racuchy na maślance - z czym je podawać?
Racuchy możesz podawać z cukrem pudrem. Świetnie będą smakować posypane owocami, płatkami migdałów lub oblane ulubionym sosem - truskawkowym, czekoladowym, karmelowym. Smacznego!