Racuchy - przepis na przysmak jak na wakacjach u babci. Dodaj jeden składnik, a będą wyjątkowo puszyste

Racuchy - przepis na pyszne, pożywne śniadanie na słodko. Przygotowanie ich jest niezwykle proste, a dodanie jednego, banalnego wręcz składnika sprawia, że stają się bardziej puszyste i zyskują ciekawy posmak. Zdradzamy, o jaki składnik chodzi.

Racuchy to deser, który był często przygotowywany przez nasze babcie. Nic dziwnego, ponieważ jest niezwykle prosty i nie wymaga wielu składników. Jak przygotować racuchy i w czym tkwi sekret ich puszystości? Odpowiadamy.

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Racuchy - przepis. Dodaj maślankę, a możesz się zdziwić

Racuchy na maślance będą zdecydowanie delikatniejsze i puszystsze niż te z tradycyjnego przepisu. Warto więc na stałe dodać ten składnik do swojego przepisu. Gwarantujemy, że nie pożałujesz.

Składniki:

  • 2 jabłka (opcjonalnie),
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • jajko,
  • 0,5 litra maślanki
  • łyżeczka sody,
  • łyżeczka cukru.

Racuchy - pyszny deser, w którym rozsmakuje się cała rodzina. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Wyjmij jajko z lodówki odpowiednio wcześniej, by zdążyło osiągnąć temperaturę pokojową.
  2. Do miski wlej maślankę i dodaj jajko. Całość zmiksuj lub roztrzep trzepaczką. Następnie dodaj przesianą mąkę, sodę i cukier. Wszystkie składniki jeszcze raz zmiksuj i odstaw na jakiś czas.
  3. Jeśli chcesz zrobić racuchy z jabłkami, to obierz owoce i zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach (aby było szybciej możesz je również zblendować na gładką papkę)
  4. Jabłka dodaj do masy i wymieszaj, by powstało jednolite i kremowe ciasto.
  5. Na patelni porządnie rozgrzej olej i nakładaj porcje ciasta za pomocą chochelki lub łyżki.
  6. Racuchy na maślance powinny smażyć się na złoty kolor z obu stron. Ogień nie może być za duży - lepiej smażyć je na średniej mocy palnika.
  7. Usmażone racuchy odkładaj na talerz wyłożony wcześniej ręcznikiem papierowym.

Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Racuchy na maślance - z czym je podawać?

Racuchy możesz podawać z cukrem pudrem. Świetnie będą smakować posypane owocami, płatkami migdałów lub oblane ulubionym sosem - truskawkowym, czekoladowym, karmelowym. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.