Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Śniadaniowy klasyk - omlet z płatkami kukurydzianymi Nestle Corn Flakes
Omlet to klasyka wśród ciepłych posiłków na śniadanie. Rozgrzewa i daje dużo energii, co jest szczególnie ważne jesienią i zimą, gdy panują chłody. Energetyczny omlet z przepisu Ani Starmach świetnie wpisuje się w ten schemat. Jest też łatwy i szybki w przygotowaniu - zajmie to około 10 - 15 minut. Naprawdę warto spróbować.
Omlet - przepis zawiera proste, ale zdrowe składniki. To dawka energii w ponury dzień
Do zrobienia energetycznego omletu potrzebujesz następujących produktów:
- jajek - 4 sztuk,
- pomidorów (najlepiej koktajlowych lub innej małej odmiany) - 5 - 8 sztuk,
- mozzarelli - połowy kostki,
- masła - połowy łyżki,
- mleka - 50 ml,
- sałaty (np. rukoli) - garści,
- szynki (lub innej wędliny) - 2 plastrów,
- przypraw - soli i pieprzu do smaku.
Omlet - przepis na ciepły, poranny posiłek. Jest bardzo prosty do wykonania
Przyrządzenie omletu warzywnego zacznij od przygotowania składników - pokrój pomidorki na połówki (lub mniejsze części, jeśli trzeba), mozzarellę w plastry, a wędlinę w cienkie paski. Potem wykonaj następny krok:
- Wbij do miski jajka oraz dodaj do nich mleko i przyprawy;
- Wymieszaj wszystko trzepaczką lub widelcem;
- Masło rozpuść na patelni, po czym wlej masę jajeczną i ułóż na niej paski wędliny;
- Jeśli jajka wciąż są płynne, możesz wymieszać;
- Smaż około dwóch minut, po czym przewróć szpatułką omlet na drugą stronę i również smaż dwie minuty;
- Przełóż omlet na talerz, gdy się zarumieni;
- Nałóż ser, sałatę i pomidorki. Złóż placek na pół i podawaj od razu.
Nie czekaj z jedzeniem, ponieważ z upływem czasu omlet robi się mniej puszysty.
Smacznego!