Energetyczny omlet - przepis Ani Starmach na ciepły, sycący posiłek na jesienne dni

Omlet z przepisu Ani Starmach to zarówno ciepły posiłek, jak i dużą dawką energii i witamin. W sam raz na chłodne i ponure jesienne dni. Do tego dane robi się naprawdę szybko. Warto wypróbować przepis i umieścić w swoim jesiennym menu.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Śniadaniowy klasyk - omlet z płatkami kukurydzianymi Nestle Corn Flakes

Omlet to klasyka wśród ciepłych posiłków na śniadanie. Rozgrzewa i daje dużo energii, co jest szczególnie ważne jesienią i zimą, gdy panują chłody. Energetyczny omlet z przepisu Ani Starmach świetnie wpisuje się w ten schemat. Jest też łatwy i szybki w przygotowaniu - zajmie to około 10 - 15 minut. Naprawdę warto spróbować.

OmletJak zrobić omlet idealny? Poznaj zasadę, dzięki której się nie przypali

Omlet - przepis zawiera proste, ale zdrowe składniki. To dawka energii w ponury dzień

Do zrobienia energetycznego omletu potrzebujesz następujących produktów:

  • jajek - 4 sztuk,
  • pomidorów (najlepiej koktajlowych lub innej małej odmiany) - 5 - 8 sztuk,
  • mozzarelli - połowy kostki,
  • masła - połowy łyżki,
  • mleka - 50 ml,
  • sałaty (np. rukoli) - garści,
  • szynki (lub innej wędliny) - 2 plastrów,
  • przypraw - soli i pieprzu do smaku.

Omlet (zdjęcie ilustracyjne)Jak zrobić omlet? Puszyste danie w kilka minut. Wypróbuj go w dwóch wersjach

Omlet - przepis na ciepły, poranny posiłek. Jest bardzo prosty do wykonania

Przyrządzenie omletu warzywnego zacznij od przygotowania składników - pokrój pomidorki na połówki (lub mniejsze części, jeśli trzeba), mozzarellę w plastry, a wędlinę w cienkie paski. Potem wykonaj następny krok:

  1. Wbij do miski jajka oraz dodaj do nich mleko i przyprawy;
  2. Wymieszaj wszystko trzepaczką lub widelcem;
  3. Masło rozpuść na patelni, po czym wlej masę jajeczną i ułóż na niej paski wędliny;
  4. Jeśli jajka wciąż są płynne, możesz wymieszać;
  5. Smaż około dwóch minut, po czym przewróć szpatułką omlet na drugą stronę i również smaż dwie minuty;
  6. Przełóż omlet na talerz, gdy się zarumieni;
  7. Nałóż ser, sałatę i pomidorki. Złóż placek na pół i podawaj od razu.
    Nie czekaj z jedzeniem, ponieważ z upływem czasu omlet robi się mniej puszysty.

Smacznego!

Więcej o: