Jak usmażyć kanię? Ten grzyb to rarytas z patelni, ale jeden błąd może pozbawić go smaku

Jak usmażyć kanie? Niemal dokładnie tak, jak schabowego. Smakosze grzybów zgodnie twierdzą, że kania jest na szczycie listy najsmaczniejszych grzybów, a w mojej rodzinie na kanie mówi się "jej wysokość". W smażeniu kani nie ma nic skomplikowanego, ale trzeba pamiętać o ważnej rzeczy - kapelusz (bo właśnie kapelusz ląduje na patelni) powinien zażyć mlecznej kąpieli.
Zobacz wideo

Kania to prawdziwy przysmak i usmażona bardzo skutecznie udaje schabowego. Jeśli nam się poszczęściło i znajdziemy kanię (lub kilka kań, bowiem te grzyby często rosną w grupach), od razu po przyjściu do domu rozgrzewamy patelnię. I to jest błąd. Żeby smażona kania była smaczna, warto ją wcześniej namoczyć w mleku. Wówczas zyska nieco łagodniejszy, ale bardziej grzybowy smak. Do mleka nie powinniśmy dodawać ani soli, ani pieprzu, ale kilka plastrów cebuli wspaniale podkreśli smak. Potem już tylko panierka i hyc, na patelnię.

Jak usmażyć kanie?

Składniki:

  • Kilka kapeluszy kań (wybieraj te dobrze rozwinięte, jeśli masz większe kapelusze, pokrój je na połówki lub ćwiartki).
  • 3 jajka
  • 300 ml mleka
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • bułka tarta
  • olej roślinny lub masło klarowane do smażenia

Jak usmazyć kanie? Sposób na pewno dobrze znasz

  1. Kapelusze kani dokładnie oczyść i jeśli trafiły ci się większe okazy, pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Przygotuj miskę i włóż do niej kapelusze grzybów. Dodaj także cebulę pokrojoną w piórka i mocz całość przez 2 godziny.
  3. Namoczone kapelusze obtocz w roztrzepanym jajku (do jajka wsyp odrobinę soli i pieprzu oraz czosnku), następnie dokładnie opanieruj bułką tartą.
  4. Na patelni rozgrzej dość sporą ilość tłuszczu. Następnie połóż na niej oparnierowane kapelusze kani i smaż, aż panierka apetycznie się zezłoci. 

Tak usmażone kanie podawaj z ziemniakami lub kaszą w towarzystwie ulubionej surówki. Świetnie smakują także z sosem czosnkowym lub w wegetariańskich burgerach.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: