Kania to prawdziwy przysmak i usmażona bardzo skutecznie udaje schabowego. Jeśli nam się poszczęściło i znajdziemy kanię (lub kilka kań, bowiem te grzyby często rosną w grupach), od razu po przyjściu do domu rozgrzewamy patelnię. I to jest błąd. Żeby smażona kania była smaczna, warto ją wcześniej namoczyć w mleku. Wówczas zyska nieco łagodniejszy, ale bardziej grzybowy smak. Do mleka nie powinniśmy dodawać ani soli, ani pieprzu, ale kilka plastrów cebuli wspaniale podkreśli smak. Potem już tylko panierka i hyc, na patelnię.
Składniki:
Tak usmażone kanie podawaj z ziemniakami lub kaszą w towarzystwie ulubionej surówki. Świetnie smakują także z sosem czosnkowym lub w wegetariańskich burgerach.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.