Babcia Zosia zdradza, jak zrobić najlepsze knedle ze śliwkami. Sekretem jest ciasto z tym dodatkiem

Wśród tradycyjnych dań mącznych nie może zabraknąć knedli ze śliwkami. Sezonowe owoce otoczone ciastem z babcinego przepisu wypadają bezkonkurencyjnie na tle innych klusek. Za tradycyjnym smakiem dzieciństwa stoi jeden składnik - kluczowy jest dodatek żółtka i masła. Babcia Zosia radzi jak przygotować idealne knedle.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Knedle ze śliwkami to prawdziwy rarytas i jednocześnie smak, który kojarzymy z dzieciństwem. Kluczem są idealne proporcje i babciny przepis. Odpowiednio przygotowane ciasto w połączeniu z sezonowymi owocami tworzą smaczny duet. 

Knedle ze śliwkami - smak dzieciństwa według receptury babci Zosi

Miękkie, delikatne ciasto wypełnione owocowym nadzieniem to smak, który wypada bezkonkurencyjnie na tle innych klusek. Bez względu czy dodamy śliwki, morele czy truskawki efekt będzie rozpływał się w ustach. Lekki i smaczny obiad zasmakuje nawet najbardziej wymagającym. 

Kluczowe podczas przygotowywania knedli jest ciasto. Uzyskamy je dzięki właściwym proporcjom oraz stopniowym dodawaniu mąki do masy. Żółtko z kolei sprawi, że wszystkie składniki ładnie się połączą, a ciasto będzie jędrne i miękkie. Prosta taktyka, babci Zosi, sprawi, że próbując knedli, przeniesiemy się do czasów dzieciństwa. Warto pamiętać także o odpowiednim podaniu - nie obejdzie się bez masła i odrobiny cukru. 

Zobacz wideo Knedle ze śliwkami z zasmażką z palonego masła i orzechów laskowych

Przepis babci na knedle ze śliwkami

Składniki: 

  • kilogram ziemniaków,
  • 100 g mąki pszennej,
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
  • żółtko,
  • płaska łyżka masła,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od obrania i ugotowania ziemniaków w lekko osolonej wodzie. Po odcedzeniu bulw należy je przecisnąć przez praskę lub starannie utłuc i zmielić w maszynce.
  2. Owoce myjemy, kroimy na pół i pozbawiamy pestki. Dla lepszego smaku śliwki można posypać cukrem lub cynamonem.
  3. Do ziemniaków dodajemy mąkę, żółtko oraz masło. Wyrabiamy na jednolitą masę - stopniowo dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ponownie zagniatamy i formujemy kulę. 
  4. Z ciasta urywamy małe kawałki, spaczamy w dłoniach, nakładamy owoc i z ciasta formujemy kulkę, która otuli śliwkę. Czynność powtarzamy, aż składniki się skończą. 
  5. Gotujemy wodę z niewielkim dodatkiem soli. Knedle wrzucamy partiami i gotujemy przez około 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z ulubionymi słodkimi dodatkami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.