Wygląda jak odpad po budowie, a jest smaczniejsza od prawdziwka. O czasznicy olbrzymiej marzy każdy grzybiarz

Sezon na grzyby w pełni i w niektórych lasach aż tłoczno od grzybiarzy poszukujących najlepszych okazów. Są jednak grzyby, które można spotkać nie tylko w lesie, ale również na łąkach i polanach i nie są to tylko kanie i pieczarki. Czasznica olbrzymia to grzyb, który przyciąga wzrok swoim wyglądem i nietypowym kształtem. Z daleka przypomina kawałek pustaka lub inny odpad po budowie, ale jeśli ją znajdziesz, licz na wyśmienitą kolację.
Zobacz wideo

Grzyby jadalne to nie tylko borowiki, koźlarze i maślaki. Nie każdy wie, że niektóre gatunki, wcale nie przypominające smacznych okazów z trzonem i kapeluszem, są jadalne. Nie tylko są jadalne, ale także przepyszne. Dziś na tapet bierzemy czasznicę olbrzymią - grzyb z rodziny purchawkowatych, który przez znawców jest uważany za smaczniejszy od borowików.

Czasznica olbrzymia. Dlaczego prawie nikt jej nie zbiera?

Czasznica olbrzymia, czy też purchawica olbrzymia, nie przypomina grzybów, które zazwyczaj lądują w naszych koszach. Jej nazwa nie jest przypadkowa - jej okrągły kształt i biały kolor niektórym może przywodzić na myśl bielejącą z daleka czaszkę. Jednak kiedy szczęście pozwoli znaleźć ten okaz, nie każdy włoży czasznicę do koszyka. 

Tradycja zbierania czasznic i innych grzybów purchawkowatych nie jest mocno zakorzeniona, a wielka szkoda. Głównym powodem, dla którego grzybiarze nie zabierają czasznicy jest brak wiedzy - wygląda jak wielka purchawka, dlatego też często bywa niszczona. Innym powodem są jej rozmiary. Te grzyby bowiem potrafią osiągnąć do 60 cm średnicy i ważyć do 5 kg - nie każdy koszyk to uniesie. Innym powodem, dla którego grzybiarze omijają te okazy, jest utarty schemat wyglądu jadalnego grzyba - jasny korzeń, rozłożysty kapelusz i rurki pod nim. 

Jak zbierać te wyjątkowe grzyby?

Purchawica olbrzymia najczęściej występuje na polach i łąkach, ale także na polanach i w lasach - najczęściej mieszanych. Zanim włożymy do koszyka czasznicę, warto się jej przyjrzeć. Najlepsze owocniki są niemal białe lub jasnobeżowe. Kiedy grzyb ma barwę jasnooliwkową lub brązową, lepiej go zostawić - to oznacza, że grzyb zaczął już wypuszczać zarodniki.

Co zrobić z czasznicy?

Czasznica olbrzymia wyśmienicie smakuje pokrojona w plastry i usmażona w panierce à la schabowy, ale równie smaczna jest w sosach i zupach grzybowych. Posiekana w cienkie paski i uduszona z cebulą stanowi wyśmienity farsz do pierogów i krokietów. Innym ciekawym przepisem jest nalewka z purchawicy - 200 g grzyba wystarczy zalać żytnią wódką lub domową nalewką na bazie spirytusu. Po trzech miesiącach nalewka będzie gotowa - warto nacierać nią bolące stawy lub dodawać łyżeczkę do herbaty, by zwalczyć infekcje i przeziębienie.

Czasznica olbrzymia
Czasznica olbrzymia Picture Partners /Shutterstock

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.