Co dodać do rosołu, żeby był jeszcze lepszy? Te dodatki stosują szefowie kuchni, niektóre mogą zdziwić

Rosół to klasyka wśród polskich zup. Jest bardzo lubiany, a do tego można go robić na wiele sposobów. Co można dodać do rosołu? Te pomysły stosują nawet szefowie kuchni. Warto wypróbować choć kilka z nich.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Czy rosół leczy przeziębienie? [NaZdrowie]

Rosół to zupa gotowana na wywarze z mięsa, najczęściej drobiowego, i warzyw. Ale można dodać też mniej popularne składniki, aby zmienić smak i aromat zupy. Niektóre dodatki naprawdę są nietypowe, ale efekt jest wart wypróbowania. Warto też wiedzieć, że te metody znają i stosują szefowie kuchni oraz znani miłośnicy gotowania. 

Co dodać do rosołu? Te przyprawy na pewno warto wsypać do zupy

Nie ma zupy bez przypraw, rosół też się do tego zalicza. Ale zamiast popularnych ziół takich jak liść laurowy czy ziele angielskie, możesz spróbować z poniższymi:

  • kurkuma - wzmacnia smak rosołu i jego barwę, ma także właściwości rozgrzewające,
  • imbir - ma właściwości bakteriobójcze i rozgrzewające. Zmienia też smak rosołu na bardziej intensywny i kwaskowy, 
  • goździki - podobnie jak imbir. Goździki do rosołu dodaje między innymi Magda Gessler.

Innymi przyprawami wartymi dodania są:

  • koperek,
  • lubczyk (dodają go Magda Gessler i Karol Okrasa),
  • kardamon,
  • ziarenka jałowca,
  • pieprz cytrynowy.

Ciekawym pomysłem jest też dodanie do rosołu karmelu. Wywar będzie słodszy i o bardziej wyrazistym, złotym kolorze.

Co dodać do rosołu? Te dodatki mogą zmienić smak popularnej zupy 

  • dwa (lub nawet trzy) rodzaje mięsa - najlepiej różnego rodzaju, np. wołowina i  drób. W ten sposób rosół naprawdę jest pyszny i aromatyczny. Ten trik stosuje na przykład Magda Gessler czy Karol Okrasa,
  • kapusta - najczęściej dodawana jest włoska, to warzywo zrównoważy smak tłuszczu, a do tego doda słodkiego posmaku zupie. Ten dodatek jest częścią rosołu u Ani Starmach,
  • jabłko - owoc w rosole? Owszem - świetnie podbija smak mięsa, szczególnie drobiowego. Tak urozmaica rosół Ewa Wachowicz,
  • pomidor - sprawi, że rosół będzie łagodniejszy i lekko kwaskowy. Wzmocni też złocistą barwę.

Innymi ciekawymi dodatkami do rosołu są grzyby i śliwki suszone, których używa Ewa Wachowicz.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.