Szarlotka - przepis od mojej cioci, która prowadzi cukiernię. Najważniejsze jest ciasto i to wcale nie kruche

Szarlotka to najlepsze ciasto na jesień. Kiedy mamy pod ręką trochę świeżych jabłek i odrobinę chęci, możemy wyczarować idealny deser. Najlepszy przepis na szarlotkę znam od mojej cioci, która od wielu lat prowadzi cukiernię. Oprócz soczystych jabłek ważne jest także ciasto i to nie kruche, a półkruche. Jak je zrobić?
Zobacz wideo

Szarlotka to jedno z najlepszych ciast, które sprawdzi się zarówno na co dzień do popołudniowej kawy, jak również jako deser podczas ważnych uroczystości. Najlepszą szarlotkę robi moja ciocia Asia (po której zresztą mam imię) i w swoich wypiekach stawia na ciasto półkruche. Przepis jest bardzo prosty, a szarlotka wychodzi obłędna - zawsze znika w kilka chwil, a podana z bitą śmietaną to istna poezja.

Szarlotka - przepis od zaprzyjaźnionej cukierniczki

Składniki na ciasto półkruche:

  • 500 g mąki pszennej, najlepiej tortowej
  • 250 g zimnego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 pełna łyżka cukru waniliowego
  • 2 średnie jajka
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

  • 1 kg jabłek (ciocia poleca grafsztynki, ale mogą być też renety czy antonówki)
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Najlepsza szarlotka - sposób wykonania

  1. Przygotuj stolnicę i przesiej na nią mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, oba cukry oraz masło (możesz je wcześniej włożyć na 5 minut do zamrażalnika - musi być zimne). Dodaj także jajka oraz śmietanę i za pomocą ostrego noża zacznij siekać składniki, by się względnie połączyły.
  2. Kiedy mąką z masłem i cukrem się połączą, zacznij zagniatać ciasto. Ważne, by robić to energicznie, ponieważ ciasto półkruche, podobnie jak kruche - nie lubi ciepła.
  3. Jak twoje ciasto będzie już zbite i jednolite, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. Kiedy ciasto się chłodzi, przygotuj jabłka.
  4. Owoce obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne a miąższ pokrój w kostkę. Następnie przełóż jabłka do miski, dodaj cynamon i cukier. Dokładnie wymieszaj i wrzuć na porządnie rozgrzaną patelnię (możesz na niej rozpuścić łyżkę masła).
  5. Smaż jabłka na dużej mocy palnika, a kiedy się lekko skarmelizują, zdejmij je z patelni (nie powinny się rozpadać)
  6. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Ciasto półkruche podziel na dwie części. Z jednej z nich odrywaj kawałki i układaj je na dnie formy, dokładnie uklepując, by nie było między nimi wolnych przestrzeni. Następnie wyłóż na ciasto podsmażone jabłka, a na nich ułóż resztę ciasta. Możesz zetrzeć je na tarce lub rozwałkować i wyciąć z niego paski, które potem położysz na owocach.
  7. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Szarlotkę piecz mniej więcej godzinę. Po ostudzeniu udekoruj cukrem pudrem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA