-
Haps
-
Jak przygotować
- Szarlotka - przepis od znajomej cukierniczki. Najważniejsze jest ciasto i to wcale nie kruche
Szarlotka - przepis od mojej cioci, która prowadzi cukiernię. Najważniejsze jest ciasto i to wcale nie kruche
Szarlotka to najlepsze ciasto na jesień. Kiedy mamy pod ręką trochę świeżych jabłek i odrobinę chęci, możemy wyczarować idealny deser. Najlepszy przepis na szarlotkę znam od mojej cioci, która od wielu lat prowadzi cukiernię. Oprócz soczystych jabłek ważne jest także ciasto i to nie kruche, a półkruche. Jak je zrobić?
Szarlotka to jedno z najlepszych ciast, które sprawdzi się zarówno na co dzień do popołudniowej kawy, jak również jako deser podczas ważnych uroczystości. Najlepszą szarlotkę robi moja ciocia Asia (po której zresztą mam imię) i w swoich wypiekach stawia na ciasto półkruche. Przepis jest bardzo prosty, a szarlotka wychodzi obłędna - zawsze znika w kilka chwil, a podana z bitą śmietaną to istna poezja.
Szarlotka - przepis od zaprzyjaźnionej cukierniczki
Składniki na ciasto półkruche:
- 500 g mąki pszennej, najlepiej tortowej
- 250 g zimnego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 pełna łyżka cukru waniliowego
- 2 średnie jajka
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
- 1 kg jabłek (ciocia poleca grafsztynki, ale mogą być też renety czy antonówki)
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru
Najlepsza szarlotka - sposób wykonania
- Przygotuj stolnicę i przesiej na nią mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, oba cukry oraz masło (możesz je wcześniej włożyć na 5 minut do zamrażalnika - musi być zimne). Dodaj także jajka oraz śmietanę i za pomocą ostrego noża zacznij siekać składniki, by się względnie połączyły.
- Kiedy mąką z masłem i cukrem się połączą, zacznij zagniatać ciasto. Ważne, by robić to energicznie, ponieważ ciasto półkruche, podobnie jak kruche - nie lubi ciepła.
- Jak twoje ciasto będzie już zbite i jednolite, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. Kiedy ciasto się chłodzi, przygotuj jabłka.
- Owoce obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne a miąższ pokrój w kostkę. Następnie przełóż jabłka do miski, dodaj cynamon i cukier. Dokładnie wymieszaj i wrzuć na porządnie rozgrzaną patelnię (możesz na niej rozpuścić łyżkę masła).
- Smaż jabłka na dużej mocy palnika, a kiedy się lekko skarmelizują, zdejmij je z patelni (nie powinny się rozpadać)
- Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Ciasto półkruche podziel na dwie części. Z jednej z nich odrywaj kawałki i układaj je na dnie formy, dokładnie uklepując, by nie było między nimi wolnych przestrzeni. Następnie wyłóż na ciasto podsmażone jabłka, a na nich ułóż resztę ciasta. Możesz zetrzeć je na tarce lub rozwałkować i wyciąć z niego paski, które potem położysz na owocach.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Szarlotkę piecz mniej więcej godzinę. Po ostudzeniu udekoruj cukrem pudrem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.