Szarlotka - przepis od mojej cioci, która prowadzi cukiernię. Najważniejsze jest ciasto i to wcale nie kruche

Szarlotka to najlepsze ciasto na jesień. Kiedy mamy pod ręką trochę świeżych jabłek i odrobinę chęci, możemy wyczarować idealny deser. Najlepszy przepis na szarlotkę znam od mojej cioci, która od wielu lat prowadzi cukiernię. Oprócz soczystych jabłek ważne jest także ciasto i to nie kruche, a półkruche. Jak je zrobić?
Zobacz wideo

Szarlotka to jedno z najlepszych ciast, które sprawdzi się zarówno na co dzień do popołudniowej kawy, jak również jako deser podczas ważnych uroczystości. Najlepszą szarlotkę robi moja ciocia Asia (po której zresztą mam imię) i w swoich wypiekach stawia na ciasto półkruche. Przepis jest bardzo prosty, a szarlotka wychodzi obłędna - zawsze znika w kilka chwil, a podana z bitą śmietaną to istna poezja.

Szybki obiad z niczegoJak zrobić obiad z niczego? Prosty patent na posiłek dla zabieganych

Szarlotka - przepis od zaprzyjaźnionej cukierniczki

Składniki na ciasto półkruche:

  • 500 g mąki pszennej, najlepiej tortowej
  • 250 g zimnego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 pełna łyżka cukru waniliowego
  • 2 średnie jajka
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

  • 1 kg jabłek (ciocia poleca grafsztynki, ale mogą być też renety czy antonówki)
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Najlepsza szarlotka - sposób wykonania

  1. Przygotuj stolnicę i przesiej na nią mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, oba cukry oraz masło (możesz je wcześniej włożyć na 5 minut do zamrażalnika - musi być zimne). Dodaj także jajka oraz śmietanę i za pomocą ostrego noża zacznij siekać składniki, by się względnie połączyły.
  2. Kiedy mąką z masłem i cukrem się połączą, zacznij zagniatać ciasto. Ważne, by robić to energicznie, ponieważ ciasto półkruche, podobnie jak kruche - nie lubi ciepła.
  3. Jak twoje ciasto będzie już zbite i jednolite, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. Kiedy ciasto się chłodzi, przygotuj jabłka.
  4. Owoce obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne a miąższ pokrój w kostkę. Następnie przełóż jabłka do miski, dodaj cynamon i cukier. Dokładnie wymieszaj i wrzuć na porządnie rozgrzaną patelnię (możesz na niej rozpuścić łyżkę masła).
  5. Smaż jabłka na dużej mocy palnika, a kiedy się lekko skarmelizują, zdejmij je z patelni (nie powinny się rozpadać)
  6. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Ciasto półkruche podziel na dwie części. Z jednej z nich odrywaj kawałki i układaj je na dnie formy, dokładnie uklepując, by nie było między nimi wolnych przestrzeni. Następnie wyłóż na ciasto podsmażone jabłka, a na nich ułóż resztę ciasta. Możesz zetrzeć je na tarce lub rozwałkować i wyciąć z niego paski, które potem położysz na owocach.
  7. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Szarlotkę piecz mniej więcej godzinę. Po ostudzeniu udekoruj cukrem pudrem.

Naleśniki (zdjęcie ilustracyjne)Przepis na naleśniki. Babciny trik sprawi, że będą puszyste jak chmurka

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: