Zapomnij o mące. Ten składnik prawi, że naleśniki wyjdą lekkie, puszyste i sprężyste

Naleśniki bez dodatku mąki to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego przepisu. Jeśli chcesz, by ciasto wyszło puszyste, lekkie jak chmurka i wyjątkowo sprężyste dodaj ten nietypowy składnik. To właśnie budyń śmietankowy sprawi, że wyjdą obłędnie smaczne i aromatyczne.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na naleśniki to klasyka w kuchni. Chociaż jest to banalna receptura, w każdym domu się nieco różni. Proporcje oraz odpowiednio dobrane składniki są sekretem smaku. Warto jednak trochę poeksperymentować i zamiast mąki dodać do ciasta budyń śmietankowy. Efekt? Warto przekonać się samemu. 

Naleśniki (zdjęcie ilustracyjne)Przepis na naleśniki według domowej receptury. Kluczowe jest masło

Naleśniki bez mąki - przepis z nietypowym składnikiem

Naleśniki to danie, który lubi niemal każdy. Podane na słodko lub z wytrawnymi dodatkami smakują zawsze obłędnie. Jednak bez względu na preferowaną formę podania kluczowe dla smaku jest odpowiednie przygotowanie ciasta. Połączenie składników w odpowiednich proporcjach, napowietrzenie ciasta i późniejsze smażenie da smaczny efekt. 

Przygotowanie naleśników z tym nietypowym produktem zmieni całkowicie smak i strukturę ciasta. Jeśli zastąpisz mąkę pszenną budyniem śmietankowym, ciasto będzie nie tylko smaczne i aromatyczne, ale także sprężyste, lekkie i wyjątkowo sprężyste. Przepis świetnie sprawdzi się na wiele sposobów słodkiego podania naleśników. 

Zobacz wideo Wszyscy lubimy niespodzianki! Amerykańskie naleśniki z nutellą w środku

Przepis na naleśniki bez użycia mąki

Składniki: 

  • opakowanie budyniu śmietankowego,
  • jajko,
  • 120 ml mleka,
  • 120 ml wody gazowanej,
  • skórka otarta z cytryny,
  • łyżka masła klarowanego lub oleju. 

Sposób przygotowania: 

  1. Do miski przesypujemy budyń śmietankowy, następnie dodajemy jajko, mleko, wodę i tłuszcz. 
  2. Cytrynę sparzamy i ocieramy ze skórki, którą dodajemy do masy. 
  3. Całość miksujemy na gładką masę i odstawiamy na minimum 15 minut, by odpoczęło.
  4. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i smarujemy ją lekko masłem. 
  5. Nakładamy porcję ciasta np. chochelką. Ważne, by naleśniki były równe i cienkie. Smażymy z obu stron do uzyskania rumianego koloru. 
  6. Naleśniki podajemy z ulubionymi, słodkimi dodatkami. Świetnie smakują z bitą śmietaną, świeżymi owocami, serkiem mascarpone lub nutellą. 
Więcej o: