Pierogi leniwe - przepis na "inflacyjny obiad". Pół łyżeczki korzennej przyprawy idealnie podkręci smak

Pierogi leniwe, przez niektórych zwane także kluskami leniwymi, to nic innego jak kluski z twarogu i mąki gotowane w lekko osolonym wrzątku, najczęściej podawane na słodko. Ostatnio miałam ochotę poeksperymentować i dodałam do ciasta na kluchy odrobinę gałki muszkatołowej. Powiem tylko tyle: niebo w gębie.
Zobacz wideo

Pierogi leniwe to bardzo szybkie i smaczne danie, które smakuje wszystkim pokoleniom. Przepis jest banalny, ale oprócz proporcji warto wiedzieć, jak je doprawić, by były jeszcze smaczniejsze. Gałka muszkatołowa kojarzy się Polakom głównie jako przyprawa do flaków, ale dobrze jest wiedzieć, że dodana do dań na słodko świetnie podkręca ich smak. Jak zrobić najlepsze pierogi leniwe? Poniżej sprawdzony przepis.

Pierogi leniwe - przepis na inflacyjny obiad godny dobrej restauracji

Składniki:

  • 0,5 kg półtłustego twarogu
  • 150 g mąki pszennej (typ 500 sprawdzi się idealnie)
  • 2 średnie jajka
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i włóż do niej twaróg. Dodaj jajka i całość rozgnieć widelcem na papkę.
  2. Do miski z twarogiem dodaj przesianą mąkę oraz sól i gałkę muszkatołową. Wszystko wymieszaj na gładką masę.
  3. Masę na pierogi leniwe przełóż na blat lub stolnicę lekko podsypaną mąką. Następnie z ciasta uformuj rulon i za pomocą ostrego noża wycinaj kluseczki.
  4. W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i masła. Wrzucaj kluseczki na wrzątek i gotuj 2-3 minuty. 

Pierogi leniwe podawaj posypane odrobiną cynamonu lub z kwaśną śmietaną. Świetnie smakują także polane masłem i bułką tartą.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.