Przepis na pizzę z szynką parmeńską, mozzarellą i rukolą. Ważny jest rodzaj drożdży

Przepis na pizzę nie musi być trudny. Aby zawsze uzyskać idealną konsystencję ciasta, które po upieczeniu będzie delikatne i chrupiące, warto zwrócić uwagę na rodzaj użytych drożdży. Przygotowaliśmy przepis, dzięki któremu przyrządzenie domowej pizzy będzie proste, a efekt wyjątkowo pyszny.
Zobacz wideo Czy można kupić pizzę za bitcoiny albo wydrukować na drukarce 3D? [PRACOWNIA BRONKA]

Przepis na pizzę to z pozoru trudna sprawa. Do głowy od razu przychodzi robienie zaczynu z drożdży i czekanie aż wyrośnie. Jednak jeśli zaplanujemy, że przyrządzimy ją na obiad czy kolację, to z powodzeniem możemy wykonać ją jeszcze tego samego dnia. 

Jak szybciej odgrzać mrożoną pizzę? BanałJak szybciej odgrzać mrożoną pizzę? Rozwiązanie jest tak proste, że aż boli

Przepis na pizzę, ważne są drożdże

Tak jak w przypadku każdej potrawy istotne są składniki najwyższej jakości. Nie inaczej jest w przypadku pizzy. Aby ciasto było udane, lekkie i wyrosło tak, jak tego oczekujemy, należy wybrać odpowiedni rodzaj drożdży. Na rynku jest wiele rodzajów tego składnika, jednak najlepiej sprawdzają się te w formie kostki, przechowywane w lodówkach. Istotna jest także mąka. Najlepsza do pizzy jest ta z typu 00, jednak pszenna 450 i 550 także się sprawdzi.

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki,
  • 220 ml ciepłej wody,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki cukru.

Sos:

  • 300 ml passaty pomidorowej,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oregano,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz.

Dodatki:

  • 250 g mozzarelli,
  • 150 g szynki parmeńskiej,
  • 4 garście świeżej rukoli.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ciasto na pizzęCiasto na pizzę - przepis, który zajmie ci 5 minut. Typ mąki ma duże znaczenie, ale ważniejsza jest temperatura

Przepis na pizzę. Sposób przygotowania

  1. Drożdże łączymy z kilkoma łyżkami ciepłej wody, łyżką mąki i cukrem. Rozczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Przykrywamy czystą ściereczką i czekamy, aż wyrośnie.
  2. Pozostałą część mąki przesiewamy do dużej miski. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i oliwę z oliwek oraz sól. Wyrabiamy je dłońmi, aż będzie gładkie i jednolite.
  3. Przekładamy do miski, ponownie okrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  4. W tym czasie przygotowujemy sos. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wlewamy passatę, dodajemy czosnek, oregano, sól i pieprz.
  5. Kiedy ciasto będzie gotowe, formujemy duży płaski placek. Smarujemy go sosem. Na wierzch kładziemy pokrojoną w plastry mozzarellę oraz szynkę parmeńską.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 220°C i pieczemy pizzę przez około 10 minut.
  7. Kiedy będzie gotowa, wyciągamy ją z piekarnika i posypujemy ją rukolą.
Więcej o: