18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

Nalewka z dzikiej róży. Przepis dziadka to domowy medykament i prawdziwy must have na zimę

Domowe przetwory z dzikiej róży są jesiennym rarytasem, który od lat wypełnia nasze spiżarnie. Warto przygotować także medykament, który może wspomóc trawienie, leczenie chorób układu pokarmowego i pracę wątroby. Mowa tu o nalewce z dzikiej róży według tradycyjnego przepisu dziadka.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Nalewka z dzikiej róży to domowe remedium na wiele dolegliwości. Trunek przygotowany z owoców, wódki i miodu to także słodki trunek i smaczny, rozgrzewający dodatek do herbaty. Przepis dziadka gwarantuje wyborny efekt najwyższej jakości. 

Nalewka z dzikiej róży według przepisu dziadka

Dzika róża i jej właściwości są w kuchni znane od wieków. Do głównych zalet tego produktu przypisuje się działanie przeciwzapalne oraz wiele cennych witamin m.in. bogactwo witaminy C. Przetwory przygotowane z owoców dzikiej róży pomogą także w zwalczeniu pierwszych objawów przeziębienia. Dlatego właśnie są tak cenione szczególnie w okresie jesienno-zimowym. 

Obok przetworów z dzikiej róży takich jak konfitury, dżemy, soki czy syropy nie sposób pominąć nalewki, które jest domowym lekarstwem, ale i smacznym trunkiem, który dodany do herbaty działa m.in. rozgrzewająco. Owoce dzikiej róży w połączeniu z alkoholem i miodem sprawiają, że organizm sprawniej pozbywa się szkodliwych metabolitów oraz pomaga w leczeniu chorób jelit. Nalewka to także sprawdzone remedium na trawienie, leczenie chorób układu pokarmowego i wsparcie pracy wątroby.

Zobacz wideo Domowa nalewka wiśniowa - Haps #18+

Przepis na tradycyjną nalewkę z dzikiej róży

Składniki: 

  • kilogram owoców dzikiej róży,
  • 0,5 l wódki 40 proc.,
  • 0,75 l spirytusu 96 proc.,
  • 0,5 l jasnego miodu,
  • 0,5 l wody,
  • 5 goździków,
  • łyżeczka suszonej mięty i suszonego kwiatu rumianku. 

Sposób przygotowania: 

  1. Owoce dzikiej róży dokładnie myjemy, suszymy i przekładamy do zamrażalki na minimum 24 godziny. 
  2. Następnego dnia owoce nakłuwamy szpilką lub igłą i przekładamy do dużego słoja. Dodajemy także zioła, całość zalewamy spirytusem. 
  3. Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy w ciepłe miejsce na około cztery tygodnie. Ważne, by pamiętać o wstrząśnięciu szklanym naczyniem co kilka dni. 
  4. Gdy upłynie czas, owoce przecedzamy, mocno wyciskając z nich sok.
  5. Miksturę ponownie odkładamy na tydzień. Po tym czasie mieszamy ją z miodem i podgrzewamy. Powstałą pianę zbieramy łyżką i wyrzucamy. 
  6. Gdy płyn nieco ostygnie, dodajemy wódkę i łączymy z nastawem. 
  7. Nalewka powinna leżakować około dwóch miesięcy, wówczas jej smak będzie najlepszy. 
Więcej o: