Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych
Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Nalewka z dzikiej róży to domowe remedium na wiele dolegliwości. Trunek przygotowany z owoców, wódki i miodu to także słodki trunek i smaczny, rozgrzewający dodatek do herbaty. Przepis dziadka gwarantuje wyborny efekt najwyższej jakości.
Dzika róża i jej właściwości są w kuchni znane od wieków. Do głównych zalet tego produktu przypisuje się działanie przeciwzapalne oraz wiele cennych witamin m.in. bogactwo witaminy C. Przetwory przygotowane z owoców dzikiej róży pomogą także w zwalczeniu pierwszych objawów przeziębienia. Dlatego właśnie są tak cenione szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Obok przetworów z dzikiej róży takich jak konfitury, dżemy, soki czy syropy nie sposób pominąć nalewki, które jest domowym lekarstwem, ale i smacznym trunkiem, który dodany do herbaty działa m.in. rozgrzewająco. Owoce dzikiej róży w połączeniu z alkoholem i miodem sprawiają, że organizm sprawniej pozbywa się szkodliwych metabolitów oraz pomaga w leczeniu chorób jelit. Nalewka to także sprawdzone remedium na trawienie, leczenie chorób układu pokarmowego i wsparcie pracy wątroby.
Składniki:
Sposób przygotowania: