Sos grzybowy ze świeżych grzybów - przepis. Nasze babcie dodawały ten składnik, dlatego był tak pyszny

Sos grzybowy ze świeżych grzybów - przepis, który musisz wypróbować jeszcze tej jesieni. Aksamitny, kremowy i niezwykle aromatyczny - brzmi pysznie, prawda? Idealnie będzie komponować się na przykład z pieczonym mięsem lub makaronem. Nie zwlekaj dłużej! Warto korzystać z sezonu grzybowego, bo szybko się kończy.

Aby przygotować sos grzybowy ze świeżych grzybów nie trzeba mieć specjalnych umiejętności. To proste do przygotowania danie, ale jedno jest pewne - smakuje obłędnie. Warto więc wybrać się na grzybobranie i zrobić obiad, którego smak i aromat zaskoczy całą rodzinę.

Zobacz wideo Dania z ryżem i grzybami - niekoniecznie tradycyjne

Sos grzybowy ze świeżych grzybów - przepis. Świeże zioła kluczem do sukcesu

Sos grzybowy ze świeżych grzybów to pyszny obiad. Jednak aby smakował jeszcze lepiej, nie warto zapominać o świeżych ziołach. Tymianek podbije smak sosu i sprawi, że poprosisz o dokładkę.

Składniki:

  • 500 g świeżych grzybów,
  • 2 duże cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 120 ml bulionu grzybowego lub warzywnego,
  • 250 ml słodkiej śmietanki,
  • 2 łyżki masła,
  • świeży tymianek,
  • odrobina papryki słodkiej,
  • sól, pieprz.

Więcej przydatnych przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na sos grzybowy - pachnie i smakuje obłędnie. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Pierwszym krokiem ku przygotowaniu obiadu jest dokładne oczyszczenie grzybów. Jeśli używamy drobnych grzybów takich jak kurki, możemy namoczyć je w wodzie z solą, dzięki czemu łatwiej pozbędziemy się zanieczyszczeń.
  2. Następnie należy pokroić grzyby na mniejsze kawałki i posiekać cebule.
  3. Na głębokiej patelni trzeba rozgrzać masło, a następnie poddusić na nim cebulę. Gdy się zeszkli, na patelnię dokładamy grzyby oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Grzyby smażymy na dużej mocy palnika i czekamy, aż się zarumienią, a woda z nich odparuje.
  5. Następny krok to dodanie bulionu i posiekanego tymianku. Całość należy gotować na małym ogniu przez około 15 minut.
  6. Dodajemy śmietankę i przyprawiamy sos solą, pieprzem i słodką papryką. Gotujemy całość przez kilka minut.

Sos możemy podawać z makaronem, kluskami śląskimi lub jako dodatek do pieczonego bądź gotowanego mięsa. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.