Aby przygotować sos grzybowy ze świeżych grzybów nie trzeba mieć specjalnych umiejętności. To proste do przygotowania danie, ale jedno jest pewne - smakuje obłędnie. Warto więc wybrać się na grzybobranie i zrobić obiad, którego smak i aromat zaskoczy całą rodzinę.
Zobacz wideo Dania z ryżem i grzybami - niekoniecznie tradycyjne
Sos grzybowy ze świeżych grzybów - przepis. Świeże zioła kluczem do sukcesu
Sos grzybowy ze świeżych grzybów to pyszny obiad. Jednak aby smakował jeszcze lepiej, nie warto zapominać o świeżych ziołach. Tymianek podbije smak sosu i sprawi, że poprosisz o dokładkę.
Składniki:
- 500 g świeżych grzybów,
- 2 duże cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 120 ml bulionu grzybowego lub warzywnego,
- 250 ml słodkiej śmietanki,
- 2 łyżki masła,
- świeży tymianek,
- odrobina papryki słodkiej,
- sól, pieprz.
Więcej przydatnych przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na sos grzybowy - pachnie i smakuje obłędnie. Sposób przygotowania krok po kroku
- Pierwszym krokiem ku przygotowaniu obiadu jest dokładne oczyszczenie grzybów. Jeśli używamy drobnych grzybów takich jak kurki, możemy namoczyć je w wodzie z solą, dzięki czemu łatwiej pozbędziemy się zanieczyszczeń.
- Następnie należy pokroić grzyby na mniejsze kawałki i posiekać cebule.
- Na głębokiej patelni trzeba rozgrzać masło, a następnie poddusić na nim cebulę. Gdy się zeszkli, na patelnię dokładamy grzyby oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Grzyby smażymy na dużej mocy palnika i czekamy, aż się zarumienią, a woda z nich odparuje.
- Następny krok to dodanie bulionu i posiekanego tymianku. Całość należy gotować na małym ogniu przez około 15 minut.
- Dodajemy śmietankę i przyprawiamy sos solą, pieprzem i słodką papryką. Gotujemy całość przez kilka minut.
Sos możemy podawać z makaronem, kluskami śląskimi lub jako dodatek do pieczonego bądź gotowanego mięsa. Smacznego!