Suszenie śliwek w piekarniku - jak uzyskać owoce z miękkim miąższem i lśniącą skórką? Podpowiadamy

Suszenie śliwek w piekarniku to jedna z metod przygotowania do dłuższego przechowywania owoców. Choć czasochłonna, to naprawdę prosta w wykonaniu. Warto spróbować i samodzielnie zrobić owocowy smakołyk, np. śliwki w czekoladzie.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Suszone śliwki odchudzają i poprawiają humor

Suszenie śliwek w piekarniku to sposób zarówno na zachowanie letnich owoców na dłużej, jak i możliwość przygotowania wielu smakołyków. Suszone śliwki można oblać czekoladą, są też świetnym dodatkiem do owsianki, ciast czy jako element farszu do mięsa. Ale jak wygląda suszenie śliwek w piekarniku? Wbrew pozorom, proces jest prosty i wymaga tylko cierpliwości. 

Suszone śliwki (zdjęcie ilustracyjne)Suszenie śliwek w piekarniku - domowe metody. Liczy się wygląd skórki

Suszenie śliwek w piekarniku - wymaga sporo cierpliwości, ale warto się postarać

Suszenie śliwek w piekarniku nie jest trudne, jedynie czasochłonne, co wymaga cierpliwości. Ale naprawdę warto mieć smakołyk własnej roboty:

  1. Suszenie śliwek zacznij od nich umycia i usunięcia szypułek. Jeśli chcesz, możesz je wydrylować, ale nie jest to niezbędne. Niektórzy uważają, że pestki nadają śliwkom wyrazistego smaku;
  2. Tak przygotowane owoce musisz przed suszeniem zblanszować, czyli umieścić na minutę lub dwie do wrzątku, po czym wrzucić szybko do lodowatej wody;
  3. Teraz umieść śliwki na specjalnej, gęstej kracie do suszenia lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia;
  4. Piekarnik nagrzej do 40 st. C i włóż owoce. Uruchom termoobieg, jeśli masz taką możliwość, a drzwiczki lekko uchyl;
  5. Susz śliwki przez około trzy godziny, po czym zwiększ temperaturę do 50 st. C i kontynuuj proces przez dwie godziny;
  6. Przemieszaj śliwki, po czym susz owoce przez cztery godziny;
  7. Ostatni etap powtórz kilka razy w zależności od soczystości śliwek.

Dobrze ususzone śliwki mają lśniącą, pomarszczoną i niemal czarną skórkę oraz miękki miąższ. Nie wypływa z nich sok przy naciśnięciu bądź rozerwaniu.

Jak suszyć śliwki w piekarniku, aby miały miękki miąższ? Przepis jest bardzo prostyJak suszyć śliwki w piekarniku, aby miały miękki miąższ? Przepis jest prosty

Suszenie śliwek w piekarniku. Jakie są inne metody preparowania owoców?

Oprócz suszenia śliwek w piekarniku są też inne metody. Pierwszą jest suszenie w specjalnej suszarce do owoców. To najszybsza i najlepsza metoda suszenia zarówno owoców, jak i grzybów. Innym sposobem jest zawieszenie śliwek na sznurkach nad kuchenką (lub przewiewnym, suchym miejscu) tak jak grzyby. Można też rozsypać owoce na kocu lub podobnej płachcie i ułożyć na słońcu, ale to dłużej trwa i jest zależne od pogody. Jest też większe ryzyko zepsucia śliwek. 

Więcej o: