Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Suszenie śliwek w piekarniku to sposób zarówno na zachowanie letnich owoców na dłużej, jak i możliwość przygotowania wielu smakołyków. Suszone śliwki można oblać czekoladą, są też świetnym dodatkiem do owsianki, ciast czy jako element farszu do mięsa. Ale jak wygląda suszenie śliwek w piekarniku? Wbrew pozorom, proces jest prosty i wymaga tylko cierpliwości.
Suszenie śliwek w piekarniku nie jest trudne, jedynie czasochłonne, co wymaga cierpliwości. Ale naprawdę warto mieć smakołyk własnej roboty:
Dobrze ususzone śliwki mają lśniącą, pomarszczoną i niemal czarną skórkę oraz miękki miąższ. Nie wypływa z nich sok przy naciśnięciu bądź rozerwaniu.
Oprócz suszenia śliwek w piekarniku są też inne metody. Pierwszą jest suszenie w specjalnej suszarce do owoców. To najszybsza i najlepsza metoda suszenia zarówno owoców, jak i grzybów. Innym sposobem jest zawieszenie śliwek na sznurkach nad kuchenką (lub przewiewnym, suchym miejscu) tak jak grzyby. Można też rozsypać owoce na kocu lub podobnej płachcie i ułożyć na słońcu, ale to dłużej trwa i jest zależne od pogody. Jest też większe ryzyko zepsucia śliwek.