Ania Starmach ma swój przepis na kotlety mielone. Jeden składnik prawi, że będą wyjątkowo soczyste

Bardzo soczyste i aromatyczne kotlety mielone - przepis Ani Starmach jest wyjątkowy za sprawą jednego składnika. To naprawdę pyszna wersja polskiej klasyki. Warto wypróbować recepturę przy najbliższym obiedzie.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Kotlety mielone to polska klasyka obiadowa. Są jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych potraw. Jest wiele przepisów, ale ten zawiera jeden wyjątkowy składnik - chodzi o mleko, które wpływa na soczystość mięsa. Oryginalny przepis na kotlety mielone Ani Starmach możecie znaleźć na jej oficjalnej stronie internetowej.

Kotlety mielone - przepis zawiera jeden nietypowy składnik. Dzięki temu są pyszne

Do przygotowania kotletów mielonych potrzebujesz następujących produktów:

  • cielęciny (mielonej) - ćwierci kilograma,
  • wieprzowiny (mielonej) - tyle samo, ile cielęciny,
  • mleka - połowy szklanki,
  • bułki tartej - 5 łyżek,
  • cebuli (niewielkiej),
  • bułki (niedużej i suchej),
  • jajka,
  • tłuszczu do smażenia,
  • przypraw - soli i pieprzu do smaku.

Soczyste kotlety mielone - przepis jest prosty. Są idealne na szybki obiad

Przygotowanie kotletów zacznij od namoczenia suchej bułki w mleku przez około kwadrans. Potem zajmij się cebulą:

  1. Warzywo zeszklij na odrobinie tłuszczu;
  2. W misce umieść mięso i namoczoną bułkę. Powoli dolewaj mleko;
  3. Dodaj do masy podsmażoną cebulę oraz przyprawy do smaku;
  4. Wyrób masę, aż wszystkie składniki się połączą;
  5. Formuj z masy kotlety, które mocz w roztrzepanym jajku i obtaczaj w bułce tartej;
  6. Kotlety smaż na patelni na złoto. Jeśli chcesz, aby wchłonęły mniej tłuszczu (i się nie przypaliły), możesz je lekko podsmażyć, po czym umieścić w naczyniu żaroodpornym i upiecz w piekarniku w temperaturze 160 st. C przez około kwadrans. 
  7. Gotowe kotlety najlepiej podawaj z ziemniakami i warzywną surówką.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.