Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo
Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]
Kotlety mielone to polska klasyka obiadowa. Są jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych potraw. Jest wiele przepisów, ale ten zawiera jeden wyjątkowy składnik - chodzi o mleko, które wpływa na soczystość mięsa. Oryginalny przepis na kotlety mielone Ani Starmach możecie znaleźć na jej oficjalnej stronie internetowej.
Mielone bez bułki. Sprawdź zamienniki, których nigdy byś nie użył
Kotlety mielone - przepis zawiera jeden nietypowy składnik. Dzięki temu są pyszne
Do przygotowania kotletów mielonych potrzebujesz następujących produktów:
- cielęciny (mielonej) - ćwierci kilograma,
- wieprzowiny (mielonej) - tyle samo, ile cielęciny,
- mleka - połowy szklanki,
- bułki tartej - 5 łyżek,
- cebuli (niewielkiej),
- bułki (niedużej i suchej),
- jajka,
- tłuszczu do smażenia,
- przypraw - soli i pieprzu do smaku.
Kotlety mielone - przepis. Będą pyszne, dzięki niespodziance w środku
Soczyste kotlety mielone - przepis jest prosty. Są idealne na szybki obiad
Przygotowanie kotletów zacznij od namoczenia suchej bułki w mleku przez około kwadrans. Potem zajmij się cebulą:
- Warzywo zeszklij na odrobinie tłuszczu;
- W misce umieść mięso i namoczoną bułkę. Powoli dolewaj mleko;
- Dodaj do masy podsmażoną cebulę oraz przyprawy do smaku;
- Wyrób masę, aż wszystkie składniki się połączą;
- Formuj z masy kotlety, które mocz w roztrzepanym jajku i obtaczaj w bułce tartej;
- Kotlety smaż na patelni na złoto. Jeśli chcesz, aby wchłonęły mniej tłuszczu (i się nie przypaliły), możesz je lekko podsmażyć, po czym umieścić w naczyniu żaroodpornym i upiecz w piekarniku w temperaturze 160 st. C przez około kwadrans.
- Gotowe kotlety najlepiej podawaj z ziemniakami i warzywną surówką.
Smacznego!