Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]
Kotlety mielone to polska klasyka obiadowa. Są jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych potraw. Jest wiele przepisów, ale ten zawiera jeden wyjątkowy składnik - chodzi o mleko, które wpływa na soczystość mięsa. Oryginalny przepis na kotlety mielone Ani Starmach możecie znaleźć na jej oficjalnej stronie internetowej.
Kotlety mielone - przepis zawiera jeden nietypowy składnik. Dzięki temu są pyszne
Do przygotowania kotletów mielonych potrzebujesz następujących produktów:
- cielęciny (mielonej) - ćwierci kilograma,
- wieprzowiny (mielonej) - tyle samo, ile cielęciny,
- mleka - połowy szklanki,
- bułki tartej - 5 łyżek,
- cebuli (niewielkiej),
- bułki (niedużej i suchej),
- jajka,
- tłuszczu do smażenia,
- przypraw - soli i pieprzu do smaku.
Soczyste kotlety mielone - przepis jest prosty. Są idealne na szybki obiad
Przygotowanie kotletów zacznij od namoczenia suchej bułki w mleku przez około kwadrans. Potem zajmij się cebulą:
- Warzywo zeszklij na odrobinie tłuszczu;
- W misce umieść mięso i namoczoną bułkę. Powoli dolewaj mleko;
- Dodaj do masy podsmażoną cebulę oraz przyprawy do smaku;
- Wyrób masę, aż wszystkie składniki się połączą;
- Formuj z masy kotlety, które mocz w roztrzepanym jajku i obtaczaj w bułce tartej;
- Kotlety smaż na patelni na złoto. Jeśli chcesz, aby wchłonęły mniej tłuszczu (i się nie przypaliły), możesz je lekko podsmażyć, po czym umieścić w naczyniu żaroodpornym i upiecz w piekarniku w temperaturze 160 st. C przez około kwadrans.
- Gotowe kotlety najlepiej podawaj z ziemniakami i warzywną surówką.
Smacznego!