Błyskawiczne ciasto jogurtowe nie może się nie udać i możesz liczyć na sukces nawet jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z domowymi wypiekami. Przepis zawiera kilka składników, które zazwyczaj każdy ma w swojej kuchni i od ciebie tylko zależy, jakie dodatki dodasz do ciasta. Będą to borówki, a może karmelizowana gruszka? Jedno jest pewne - ciasto wyjdzie idealne, a ty nawet nie pobrudzisz sobie rąk.
Naleśniki bez mąki. Ciekawa alternatywa da puszysty i lekki efekt
Proste ciasto jogurtowe - przepis
Składniki:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 250 g mąki pszennej (najlepiej tzw. tortowej)
- 80 g roztopionego masła
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ok. 200 g ulubionych owoców
Ciasto jogurtowe - sposób wykonania:
- Przed przystąpieniem do pracy, upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową.
- Masło rozpuść w garnku, dodaj cukier i wymieszaj. Kiedy cukier się rozpuści, dodaj jogurt i ponownie zamieszaj.
- Do masy wbij jajka i zamieszaj za pomocą trzepaczki. Następnie dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj szpatułką do połączenia się składników.
- Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Przelej do niej ciasto i dodaj ulubione owoce.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Ciasto piecz przez ok. godzinę lub "do suchego patyczka". Po upieczeniu udekoruj cukrem pudrem.
Jak odkręcić słoik? Te sprytne triki odmienią twoje życie
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.