-
Haps
-
Jak przygotować
- Sałatka z zielonych pomidorów na zimę. Mało znana, ale przepyszna. Stanie się hitem w twoim domu
Sałatka z zielonych pomidorów na zimę. Mało znana, ale przepyszna. Stanie się hitem w twoim domu
Sałatka z zielonych pomidorów na zimę to mało popularna propozycja. Niewielu wie, że smakuje obłędnie, a jej przygotowanie jest nadzwyczaj proste. Kluczem do sukcesu jest trzymanie się proporcji.
Zielone pomidory w słoiku to wspaniały dodatek do kanapek czy mięs. Wykonanie jest niezwykle proste, a tej sałatce nikt nie potrafi się oprzeć. Warto więc przygotować, choć kilka słoików, które zasilą spiżarnię. Gwarantujemy, że każdy, kto spróbuje sałatki z zielonych pomidorów, poprosi o przepis.
Zobacz wideo Wpływają na libido i potencję, a także zapobiegają nowotworom. Cudowne pomidory!
Sałatka z zielonych pomidorów na zimę. Nie potrzebujesz wielu składników
Składniki:
- ok. kilograma niedużych zielonych pomidorów,
- 3-4 białe cebule,
- sól do smaku (1 pełna łyżka).
Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Składniki na zalewę:
- 500 ml wody,
- 125 ml octu,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- ziele angielskie,
- gorczyca,
- liście laurowe.
Sałatka z zielonych pomidorów w słoikach. Sposób przygotowania krok po kroku
- Zielone pomidory należy dokładnie umyć, a następnie pokroić w plastry.
- Pomidory należy przełożyć do miski i posypać solą - wystarczy jedna łyżka. Następnie trzeba wymieszać warzywa i odstawić je na cały dzień. Po około 12 godzinach trzeba wylać wodę, którą puściły zielone pomidory.
- Do zielonych pomidorów dodajemy pokrojone w piórka cebule i znów mieszamy.
- Następny krok to przygotowanie zalewy. W tym celu do garnka należy wlać wodę, ocet, dodać cukier oraz olej i zagotować zalewę.
- Do czystych i wyparzonych słoików rozkładamy przyprawy - kilka kulek ziela angielskiego, dwa liście laurowe i łyżeczkę gorczycy na każdy ze słoików.
- Pomidory i cebulę układamy w słoikach dość ciasno, ale tak, by nie uszkodzić pomidorów.
- Zawartość słoików zalewamy gorącą zalewą i szczelnie je zakręcamy. Następnie pasteryzujemy je we wrzątku przez około kwadrans.