Sałatka z zielonych pomidorów na zimę. Mało znana, ale przepyszna. Stanie się hitem w twoim domu

Sałatka z zielonych pomidorów na zimę to mało popularna propozycja. Niewielu wie, że smakuje obłędnie, a jej przygotowanie jest nadzwyczaj proste. Kluczem do sukcesu jest trzymanie się proporcji.

Zielone pomidory w słoiku to wspaniały dodatek do kanapek czy mięs. Wykonanie jest niezwykle proste, a tej sałatce nikt nie potrafi się oprzeć. Warto więc przygotować, choć kilka słoików, które zasilą spiżarnię. Gwarantujemy, że każdy, kto spróbuje sałatki z zielonych pomidorów, poprosi o przepis.

Zobacz wideo Wpływają na libido i potencję, a także zapobiegają nowotworom. Cudowne pomidory!

Sałatka z zielonych pomidorów na zimę. Nie potrzebujesz wielu składników

Składniki:

  • ok. kilograma niedużych zielonych pomidorów,
  • 3-4 białe cebule,
  • sól do smaku (1 pełna łyżka).

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sos grzybowy ze świeżych grzybów - przepis (zdjęcie ilustracyjne)Sos grzybowy ze świeżych grzybów. Nasze babcie miały na niego sposób

Składniki na zalewę:

  • 500 ml wody,
  • 125 ml octu,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • ziele angielskie,
  • gorczyca,
  • liście laurowe.

Jak suszyć grzyby w piekarniku? (zdjęcie ilustracyjne)Jak suszyć grzyby w piekarniku? Dzięki temu na pewno nie spleśnieją

Sałatka z zielonych pomidorów w słoikach. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Zielone pomidory należy dokładnie umyć, a następnie pokroić w plastry.
  2. Pomidory należy przełożyć do miski i posypać solą - wystarczy jedna łyżka. Następnie trzeba wymieszać warzywa i odstawić je na cały dzień. Po około 12 godzinach trzeba wylać wodę, którą puściły zielone pomidory.
  3. Do zielonych pomidorów dodajemy pokrojone w piórka cebule i znów mieszamy.
  4. Następny krok to przygotowanie zalewy. W tym celu do garnka należy wlać wodę, ocet, dodać cukier oraz olej i zagotować zalewę.
  5. Do czystych i wyparzonych słoików rozkładamy przyprawy - kilka kulek ziela angielskiego, dwa liście laurowe i łyżeczkę gorczycy na każdy ze słoików.
  6. Pomidory i cebulę układamy w słoikach dość ciasno, ale tak, by nie uszkodzić pomidorów.
  7. Zawartość słoików zalewamy gorącą zalewą i szczelnie je zakręcamy. Następnie pasteryzujemy je we wrzątku przez około kwadrans.
Więcej o: