Zdarza się, że gdy na kuchennych blatach pojawiają się składniki, kuchnia zamienia się w istne pole bitwy. W końcu gotowanie to nie lada wyzwanie, szczególnie kiedy przygotowujemy danie po raz pierwszy. Wielu początkujących kucharzy zdążyło się już o tym przekonać. Zobaczcie, jakie kulinarne wpadki zaliczyli.
Doświadczeniami w kuchni chętnie dzielą się ze sobą użytkownicy serwisu Reddit. Jeden z nich opublikował wpadkę, którą zaliczyła jego żona. Na zdjęciu możemy zobaczyć filet z ryby... z przyprawami na folii spożywczej.
Położyła kwaśną śmietanę, sól i pieprz na tilapię, zanim zorientowała się, że nawet jej nie otworzyła
- napisał mężczyzna.
Jak się okazuje, problematyczne może być również przygotowanie pieczonego ziemniaka. Jeden z internautów postanowił przygotować go w mikrofalówce. Jak przyznał, podążał za standardowymi krokami. Wykonał otwory w warzywie, włożył go do urządzenia początkowo na pięć minut. Po czasie odwrócił go na drugą stronę i ustawił na kolejne pięć minut. Przygotowanie ziemniaka nie poszło jednak zgodnie z planem. Po chwili poczuł nieprzyjemny zapach i zobaczył płomienie.
Nie jestem kucharzem, ale nie spodziewałam się, że nie poradzę sobie z pieczonym ziemniakiem
- napisał użytkownik.
Komentujący nie kryli rozbawienia sytuacją.
Zapomniałeś o jednym kroku. Wyrzucasz mikrofalówkę i kupujesz nową
- zażartował jeden z nich.
Inny użytkownik podzielił się nieudanym daniem urodzinowym. Podczas przygotowywania bulionu z kurczaka podążał za zaleceniami zawartymi w przepisie. Kiedy przyszedł czas na jego odcedzenie, mężczyzna przelał wywar przez sitko... do zlewu.
Chciałem ugotować mojej żonie wykwintny posiłek na jej urodziny, więc zacząłem od domowego bulionu z kurczaka. Po kilkugodzinnym gotowaniu na wolnym ogniu przepis wskazał, że należy go przelać przez sitko
- podzielił się mężczyzna.
Następnym razem butelka wina pozostaje zamknięta, dopóki nie skończę gotować
- spuentował w komentarzu.
Więcej informacji na temat aktualnych wydarzeń znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl