Maślaki - przepisy na aromatyczne grzyby smażone, duszone na maśle i przygotowane w zalewie

Maślaki to jedne z najpopularniejszych i smaczniejszych grzybów, które można napotkać w polskich lasach. Aromatyczny produkt doskonale nadaje się do smażenia, marynowania, duszenia, a także jako dodatek do zup czy sosów. Przedstawiamy babcine inspiracje, które są gwarancją smaku i najwyższej jakości.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sezon na grzybobranie trwa! Wyprawy do lasów często kończą się sukcesem i koszem pełnym rarytasów. Jednym z wyjątkowych znalezisk są maślaki - uważane za najsmaczniejsze i najczęściej występujące grzyby. Co z nich przygotować? Babcine przepisy są tak różnorodne i ciekawe, że z pewności każdy znajdzie coś dla siebie. 

MaślakiTo jedne z najbardziej lubianych grzybów, ale jest pewien problem. Czy trzeba obierać maślaki? I tak, i nie

Maślaki - przepisy na babcine rarytasy

Wśród jesiennych rarytasów, królują oczywiście grzyby. Ich wyjątkowy smak i aromat jest niezastąpiony w tradycyjnym, polskim meny. Poza sycącymi zupami i pachnącymi sosami dary lasy stanowią także częsty element wyposażenia domowej spiżarni. Maślaki to prawdziwy rarytas, który smakuje wybornie w różnych formach podania. Jednym z najchętniej wybieranych jest aromatyczny sos, który świetnie pasuje do mięs, a także klusek czy placków. Grzyby wybornie smakują także w occie lub aromatycznej zalewie. Jednak prawdziwym przysmakiem jest zupa z maślaków. Babciny przepis gwarantuje wyjątkowy smak i ucztę wszystkich zmysłów!

Zobacz wideo Kaszotto z kaszy gryczanej z grzybami

Grzybowy sos z maślaków 

Składniki: 

  • 0,5 kg maślaków,
  • cebula,
  • łyżka oleju,
  • liść laurowy,
  • 3 ziela angielskie,
  • sól, pieprz,
  • woda,
  • 2 łyżki śmietany 18 procent. 

Sposób przygotowania: 

  1. Grzyby oczyszczamy i usuwamy śluz przy pomocy wody z solą. Grzyby kroimy w plasterki lub kostkę. 
  2. Cebulę obieramy i drobno szatkujemy.
  3. W rondelku rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Dodajemy grzyby i dusimy przez 15 minut.
  4. Całość podlewamy wodą na tyle, aby zakryła grzyby. Dodajemy przyprawy - listek laurowy, ziele angielskie, odrobinę soli i pieprz. Ponownie dusimy przez 15 minut.
  5. Pod koniec gotowania sos zabielamy śmietaną i gotowe. 

Przepis na maślaki marynowane w occie

Składniki: 

  • 1 kg świeżych maślaków,
  • cebula,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 250 ml octu 10 proc.
  • 1,5 l wody,
  • ziele angielskie, liście laurowe, gorczyca.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby dokładnie przebieramy, usuwamy śluz i obgotowujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut. 
  2. W tym czasie przygotowujemy zalewę. Wodę zagotowujemy z dodatkiem z octu, przypraw i pokrojonej w piórka cebuli. 
  3. Do czystych, sparzonych i suchych słoików przekładamy grzyby. Zalewamy wrzącą zalewą i dokładnie zalewamy. Tak przygotowane słoiki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia. 

Babciny przepis na zupę grzybową z maślaków

Składniki: 

  • 500-600 g świeżych maślaków, 
  • 2 marchewki,
  • cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • liść laurowy,
  • kilka ziarenek pieprzu,
  • sól,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • zielona pietruszka.

Sposób przygotowania: 

  1. Grzyby myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. 
  2. Cebulę i marchewkę również obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. 
  3. Na rozgrzaną patelnie dodajemy masło i cebulę. Gdy warzywo się zeszkli, dodajemy grzyby i dusimy, aż odparuje cała woda. Doprawiamy. 
  4. Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy marchew, liść laurowy, ziele angielskie i podgotowujemy. Po kilku minutach dodajemy grzyby. 
  5. Całość ponownie doprawiamy i gotujemy około 30 minut na małym ogniu. 
  6. Zupę grzybową zabielamy śmietaną i posypujemy pietruszką. 
  7. Podajemy z makaronem lub ziemniakami. 
Więcej o: