Maślaki to jedne z najpopularniejszych i smaczniejszych grzybów, które można napotkać w polskich lasach. Aromatyczny produkt doskonale nadaje się do smażenia, marynowania, duszenia, a także jako dodatek do zup czy sosów. Przedstawiamy babcine inspiracje, które są gwarancją smaku i najwyższej jakości.
Ground Picture /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Sezon na grzybobranie trwa! Wyprawy do lasów często kończą się sukcesem i koszem pełnym rarytasów. Jednym z wyjątkowych znalezisk są maślaki - uważane za najsmaczniejsze i najczęściej występujące grzyby. Co z nich przygotować? Babcine przepisy są tak różnorodne i ciekawe, że z pewności każdy znajdzie coś dla siebie.
Maślaki - przepisy na babcine rarytasy
Wśród jesiennych rarytasów, królują oczywiście grzyby. Ich wyjątkowy smak i aromat jest niezastąpiony w tradycyjnym, polskim meny. Poza sycącymi zupami i pachnącymi sosami dary lasy stanowią także częsty element wyposażenia domowej spiżarni. Maślaki to prawdziwy rarytas, który smakuje wybornie w różnych formach podania. Jednym z najchętniej wybieranych jest aromatyczny sos, który świetnie pasuje do mięs, a także klusek czy placków. Grzyby wybornie smakują także w occie lub aromatycznej zalewie. Jednak prawdziwym przysmakiem jest zupa z maślaków. Babciny przepis gwarantuje wyjątkowy smak i ucztę wszystkich zmysłów!
Zobacz wideo Kaszotto z kaszy gryczanej z grzybami
Grzybowy sos z maślaków
Składniki:
0,5 kg maślaków,
cebula,
łyżka oleju,
liść laurowy,
3 ziela angielskie,
sól, pieprz,
woda,
2 łyżki śmietany 18 procent.
Sposób przygotowania:
Grzyby oczyszczamy i usuwamy śluz przy pomocy wody z solą. Grzyby kroimy w plasterki lub kostkę.
Cebulę obieramy i drobno szatkujemy.
W rondelku rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Dodajemy grzyby i dusimy przez 15 minut.
Całość podlewamy wodą na tyle, aby zakryła grzyby. Dodajemy przyprawy - listek laurowy, ziele angielskie, odrobinę soli i pieprz. Ponownie dusimy przez 15 minut.
Pod koniec gotowania sos zabielamy śmietaną i gotowe.
Przepis na maślaki marynowane w occie
Składniki:
1 kg świeżych maślaków,
cebula,
2 łyżki soli,
2 łyżki cukru,
250 ml octu 10 proc.
1,5 l wody,
ziele angielskie, liście laurowe, gorczyca.
Sposób przygotowania:
Grzyby dokładnie przebieramy, usuwamy śluz i obgotowujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy zalewę. Wodę zagotowujemy z dodatkiem z octu, przypraw i pokrojonej w piórka cebuli.
Do czystych, sparzonych i suchych słoików przekładamy grzyby. Zalewamy wrzącą zalewą i dokładnie zalewamy. Tak przygotowane słoiki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.
Babciny przepis na zupę grzybową z maślaków
Składniki:
500-600 g świeżych maślaków,
2 marchewki,
cebula,
2 łyżki masła,
liść laurowy,
kilka ziarenek pieprzu,
sól,
2 łyżki śmietany 18 proc.,
zielona pietruszka.
Sposób przygotowania:
Grzyby myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę i marchewkę również obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Na rozgrzaną patelnie dodajemy masło i cebulę. Gdy warzywo się zeszkli, dodajemy grzyby i dusimy, aż odparuje cała woda. Doprawiamy.
Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy marchew, liść laurowy, ziele angielskie i podgotowujemy. Po kilku minutach dodajemy grzyby.
Całość ponownie doprawiamy i gotujemy około 30 minut na małym ogniu.
Zupę grzybową zabielamy śmietaną i posypujemy pietruszką.