-
Haps
-
Jak przygotować
- Maślaki - przepisy na aromatyczne grzyby smażone, duszone na maśle i przygotowane w zalewie
Maślaki - przepisy na aromatyczne grzyby smażone, duszone na maśle i przygotowane w zalewie
Maślaki to jedne z najpopularniejszych i smaczniejszych grzybów, które można napotkać w polskich lasach. Aromatyczny produkt doskonale nadaje się do smażenia, marynowania, duszenia, a także jako dodatek do zup czy sosów. Przedstawiamy babcine inspiracje, które są gwarancją smaku i najwyższej jakości.
Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Sezon na grzybobranie trwa! Wyprawy do lasów często kończą się sukcesem i koszem pełnym rarytasów. Jednym z wyjątkowych znalezisk są maślaki - uważane za najsmaczniejsze i najczęściej występujące grzyby. Co z nich przygotować? Babcine przepisy są tak różnorodne i ciekawe, że z pewności każdy znajdzie coś dla siebie.
Maślaki - przepisy na babcine rarytasy
Wśród jesiennych rarytasów, królują oczywiście grzyby. Ich wyjątkowy smak i aromat jest niezastąpiony w tradycyjnym, polskim meny. Poza sycącymi zupami i pachnącymi sosami dary lasy stanowią także częsty element wyposażenia domowej spiżarni. Maślaki to prawdziwy rarytas, który smakuje wybornie w różnych formach podania. Jednym z najchętniej wybieranych jest aromatyczny sos, który świetnie pasuje do mięs, a także klusek czy placków. Grzyby wybornie smakują także w occie lub aromatycznej zalewie. Jednak prawdziwym przysmakiem jest zupa z maślaków. Babciny przepis gwarantuje wyjątkowy smak i ucztę wszystkich zmysłów!
Zobacz wideo Kaszotto z kaszy gryczanej z grzybami
Grzybowy sos z maślaków
Składniki:
- 0,5 kg maślaków,
- cebula,
- łyżka oleju,
- liść laurowy,
- 3 ziela angielskie,
- sól, pieprz,
- woda,
- 2 łyżki śmietany 18 procent.
Sposób przygotowania:
- Grzyby oczyszczamy i usuwamy śluz przy pomocy wody z solą. Grzyby kroimy w plasterki lub kostkę.
- Cebulę obieramy i drobno szatkujemy.
- W rondelku rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Dodajemy grzyby i dusimy przez 15 minut.
- Całość podlewamy wodą na tyle, aby zakryła grzyby. Dodajemy przyprawy - listek laurowy, ziele angielskie, odrobinę soli i pieprz. Ponownie dusimy przez 15 minut.
- Pod koniec gotowania sos zabielamy śmietaną i gotowe.
Przepis na maślaki marynowane w occie
Składniki:
- 1 kg świeżych maślaków,
- cebula,
- 2 łyżki soli,
- 2 łyżki cukru,
- 250 ml octu 10 proc.
- 1,5 l wody,
- ziele angielskie, liście laurowe, gorczyca.
Sposób przygotowania:
- Grzyby dokładnie przebieramy, usuwamy śluz i obgotowujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut.
- W tym czasie przygotowujemy zalewę. Wodę zagotowujemy z dodatkiem z octu, przypraw i pokrojonej w piórka cebuli.
- Do czystych, sparzonych i suchych słoików przekładamy grzyby. Zalewamy wrzącą zalewą i dokładnie zalewamy. Tak przygotowane słoiki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.
Babciny przepis na zupę grzybową z maślaków
Składniki:
- 500-600 g świeżych maślaków,
- 2 marchewki,
- cebula,
- 2 łyżki masła,
- liść laurowy,
- kilka ziarenek pieprzu,
- sól,
- 2 łyżki śmietany 18 proc.,
- zielona pietruszka.
Sposób przygotowania:
- Grzyby myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
- Cebulę i marchewkę również obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Na rozgrzaną patelnie dodajemy masło i cebulę. Gdy warzywo się zeszkli, dodajemy grzyby i dusimy, aż odparuje cała woda. Doprawiamy.
- Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy marchew, liść laurowy, ziele angielskie i podgotowujemy. Po kilku minutach dodajemy grzyby.
- Całość ponownie doprawiamy i gotujemy około 30 minut na małym ogniu.
- Zupę grzybową zabielamy śmietaną i posypujemy pietruszką.
- Podajemy z makaronem lub ziemniakami.