Jak usmażyć kanię, aby nie była surowa, ale smaczna i chrupiąca? Ważne jest kilka aspektów, dzięki którym nasze grzyby wyjdą wyjątkowo smacznie. Przed jego przygotowaniem warto zaopatrzyć się w świeże, zimne mleko. Bardzo się przyda w trakcie przyrządzania tej potrawy.
Czas grzybobrania sprawia, że często zadajemy sobie różne pytania odnośnie przyrządzania konkretnych potraw. Wiemy jednak, jak usmażyć kanię, aby nie doszło do niepożądanych dolegliwości żołądkowych. Po pierwsze musimy pozbawić grzyby ogonków. Kapelusze dokładnie, ale delikatnie oczyszczamy pod chłodną wodą. Przyda się także zimne mleko. Oczyszczone grzyby moczymy w mleku przez około 30 minut, aby pozbyć się toksyn z kani.
Składniki:
Najlepiej smakują młode grzyby. Jeśli natkniemy się na lekko zwiędnięte kanie, nie warto ich zrywać. Nie są smaczne, a ich struktura może być gumiasta.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Odcinanie brązowego wierzchołka kani nie jest konieczne, ale dzięki temu, grzyb będzie całkiem płaski i ułatwi równomierne smażenie.