Jak usmażyć kanię? Najlepiej smakuje w chrupiącej panierce. Tu przyda się zimne mleko

Jak usmażyć kanię? To pytanie pada często w okresie grzybobrania. Jej najsmaczniejsza wersja to ta w chrupiącej panierce. Zapach roznosi się po całym domu, a smaku nie da się tak szybko zapomnieć. Jednak są pewne zasady, które warto przestrzegać, zanim zabierzemy się za smażenie. Zdradzamy sprawdzony przepis.
Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić

Jak usmażyć kanię, aby nie była surowa, ale smaczna i chrupiąca? Ważne jest kilka aspektów, dzięki którym nasze grzyby wyjdą wyjątkowo smacznie. Przed jego przygotowaniem warto zaopatrzyć się w świeże, zimne mleko. Bardzo się przyda w trakcie przyrządzania tej potrawy.

KanieGrzyby podobne do kani. Uwaga, niektóre mogą ci poważnie zaszkodzić

Kania w panierce. Przepis na szybką przekąskę

Czas grzybobrania sprawia, że często zadajemy sobie różne pytania odnośnie przyrządzania konkretnych potraw. Wiemy jednak, jak usmażyć kanię, aby nie doszło do niepożądanych dolegliwości żołądkowych. Po pierwsze musimy pozbawić grzyby ogonków. Kapelusze dokładnie, ale delikatnie oczyszczamy pod chłodną wodą. Przyda się także zimne mleko. Oczyszczone grzyby moczymy w mleku przez około 30 minut, aby pozbyć się toksyn z kani. 

Składniki:

  • 3 kapelusze młodych kani,
  • 3 szklanki mleka
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Najlepiej smakują młode grzyby. Jeśli natkniemy się na lekko zwiędnięte kanie, nie warto ich zrywać. Nie są smaczne, a ich struktura może być gumiasta.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kanie - przepis na pyszną zupę (zdjęcie ilustracyjne)Kanie - przepis na zupę. Smakuje jak flaki, ale nie ma grama mięsa

Jak usmażyć kanię w panierce. Sposób przygotowania

  1. Grzyby oczyszczamy dokładnie i usuwamy ogonek. Usuwamy brązowy czubek znajdujący się na kapeluszu kani.
  2. Tak przygotowane kanie zalewamy mlekiem i odstawiamy na 30 minut.
  3. Ubijamy jajka z odrobiną soli i pieprzu. 
  4. Kanię obtaczamy w jajku, a następnie oprószamy bułką tartą. 
  5. Na rozgrzanej patelni z olejem umieszczamy kanie i smażymy na średnim ogniu z obu stron, aż będą złociste.

Odcinanie brązowego wierzchołka kani nie jest konieczne, ale dzięki temu, grzyb będzie całkiem płaski i ułatwi równomierne smażenie.

Więcej o: