Czym zagęścić zupę? Babcine receptury nie mają sobie równych. Bulion będzie sycący i aromatyczny

Domowe zupy nie mają sobie równych - są sycące, pełne smaku i aromatu. Niektóre przepisy wymagają jednak dodatkowego składnika, po który sięgały często nasze babcie. Czym zatem zagęścić zupę? Te dodatki sprawią, że bulion stanie się treściwy i kremowy, a całość nabierze charakteru.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Tradycyjne babcine przepisy nie mają sobie równych. Szczególnie smaczne i pożywne są zupy. Aromatyczne buliony można przygotować na wiele sposobów z różnymi dodatkami. Niektóre przepisy warto jednak wzbogacić o dodatkowy składnik, który zagęści zupę i nada jej treściwego wyrazu. 

Jak zrobić zasmażkę? Jej przyrządzenie jest naprawdę proste.Aby wasze sosy nie były zbyt rzadkie polecamy zasmażkę z tego przepisu.

Czym zagęścić zupę? Babcine przepisy 

W domowym menu nie może zabraknąć zup, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Sycące, rozgrywające i stawiające na nogi buliony najlepiej smakują według domowych metod. W wielu recepturach warto uwzględnić dodatkowy etap - mowa tu o zagęszczeniu zupy jedną ze sprawdzonych metod. Dzięki temu uzyskamy lepszą, kremową konsystencję i bardziej treściwy efekt. Babcine metody nie mają sobie równych - warto wypróbować jedną z nich. Efekt? Warto wypróbować samemu!

Jedną z form zagęszczenia zupy jest oczywiście metoda przygotowania zasmażki. To najczęściej stosowany dodatek. Był on wspomniany już w 1966 roku w książce kucharskiej zatytułowanej "Kuchnia polska". Zasmażka, przygotowane według tej receptury jest bardzo prosta i skuteczna - wystarczy połączyć mąkę, masło i mleko bądź wywar. Szczegółowy przepis znajdziesz w naszym artykule: Dlaczego zupy babć są zawsze takie dobre? Zdradzamy kilka metod

Kolejnym trikiem, który ułatwi zagęszczenie domowej zupy, jest dodatek mąki. Ta metoda ma zarówno fanów jak i przeciwników. Kluczem jest bardzo dokładne połączenie mąki z zimną wodą - całość rozcieramy łyżką lub trzepaczką, do momentu aż nie będzie grudek. Jeśli mikstura nie będzie miała odpowiedniej konsystencji, dodana do zupy zważy się i będzie wyglądać bardzo nieapetycznie. 

Zobacz wideo 3 pomysły na super proste zupy

Domowe metody na zagęszczenie zupy 

Klasyką jest zagęszczenie i nadanie kremowej konsystencji zupie poprzez dodanie śmietanki. Nabiał w połączeniu z bulionem nie tylko nabierze gęstości, ale i delikatnego smaku. Warto jednak pamiętać, że nie należy dodawać jej bezpośrednio do garnka, ponieważ wtedy śmietana się zwarzy i powstaną nieestetyczne grudki. Warto więc odlać chochle zupy do kubeczka dodać śmietanę i dokładnie wymieszać, a następnie stopniowo wlewać do zupy, cały czas mieszając. Taki dodatek to gwarancja pysznego smaku.

Zupełnie inną metodą jest dodanie do zupy... pieczywa razowego! To ciekawa alternatywa dla nabiału. Tego typu składnik uważany jest za znacznie zdrowszy i smaczniejszy. Ostatnim sposobem na zagęszczenie zupy jest dodatek sera, To sprawdzi się szczególnie do warzywnych wersji takich jak pomidorowa, szpinakowa, brokułowa. 

Więcej o: