Jesień to czas intensywnych grzybobrań. Warto więc wybrać się do lasu i zamknąć trochę jesieni w słoikach, by móc delektować się smakiem grzybów, gdy wkrótce ich zabraknie. Jak przygotować zalewę do grzybów w occie, by smakowała idealnie? Podpowiadamy.
Niektórzy z nas lubią grzyby marynowane w delikatniejszej, słodkiej wersji, ale są też tacy, którym bardziej smakują grzyby marynowane o intensywnie kwaśnym smaku.
Więcej przydatnych przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli chcemy, by nasza zalewa była kwaśna, musimy dodać więcej octu. Wówczas warto zachować następujące proporcje - 1,5 szklanki octu na 4 szklanki wody. W wersji delikatniejszej będą to 4 szklanki wody na 1 niepełną szklankę octu. Aby zalewa była dużo słodsza, powinniśmy podwoić liczbę łyżek cukru.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Grzyby, które będziemy marynować, najpierw dokładnie oczyszczamy, sprawdzając jednocześnie, czy nie są robaczywe. Następnie myjemy i obgotowujemy. Wykładamy grzyby do słoików.
Do wysokiego garnka wlewamy wodę i ocet. Wrzucamy wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia. Zalewę gotujemy przez około 10 minut, a następnie przelewamy ją do słoiczków wypełnionych uprzednio wybranymi grzybami i piórkami z cebuli.