Naleśniki - przepis w zupełnie nowym wydaniu. Zrezygnuj z mleka, a czeka cię naleśnikowa ekstaza

Jak zrobić naleśniki? Przepis wydaje się banalny, ale jeśli chcesz poczuć naleśnikową ekstazę, zrezygnuj z mleka. Pewnie się dziwisz "Jak to, naleśniki muszą mieć mleko!". Otóż wcale nie. Zamiana mleka na kefir sprawi, że naleśniki wyjdą delikatne, sprężyste i tak pyszne, że juz zawsze będziesz robić je w ten sposób.
Zobacz wideo

Naleśniki to przepis, który powinien znać absolutnie każdy. I chociaż powszechnie znana receptura zawiera mleko i wodę, ale my postanowiliśmy zerwać z naleśnikowym stereotypem i zamiast mleka użyć kefiru. Takie naleśniki są delikatne, sprężyste i pyszne tak, że każdy musi ich spróbować.

Naleśniki - przepis w nowym wydaniu

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 400 g kefiru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru (lub więcej, jeśli chcesz, żeby naleśniki były słodkie)
  • olej

Jak zrobić naleśniki na kefirze?

  1. Do miski wlej kefir, dodaj jajka, cukier i sól. Następnie całość zmiksuj.
  2. Dodaj przesianą mąkę i ponownie zmiksuj. Miskę z ciastem odłóż na 10 minut, by gluten zawarty w mące spęczniał.
  3. Patelnię lekko natłuść olejem i porządnie rozgrzej. Za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na naleśniki i dokładnie rozprowadź je po całej powierzchni.
  4. Smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj w swój ulubiony sposób.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA