-
Haps
-
Jak przygotować
- Naleśniki - przepis w zupełnie nowym wydaniu. Zrezygnuj z mleka, a czeka cię naleśnikowa ekstaza
Naleśniki - przepis w zupełnie nowym wydaniu. Zrezygnuj z mleka, a czeka cię naleśnikowa ekstaza
Jak zrobić naleśniki? Przepis wydaje się banalny, ale jeśli chcesz poczuć naleśnikową ekstazę, zrezygnuj z mleka. Pewnie się dziwisz "Jak to, naleśniki muszą mieć mleko!". Otóż wcale nie. Zamiana mleka na kefir sprawi, że naleśniki wyjdą delikatne, sprężyste i tak pyszne, że juz zawsze będziesz robić je w ten sposób.
Naleśniki to przepis, który powinien znać absolutnie każdy. I chociaż powszechnie znana receptura zawiera mleko i wodę, ale my postanowiliśmy zerwać z naleśnikowym stereotypem i zamiast mleka użyć kefiru. Takie naleśniki są delikatne, sprężyste i pyszne tak, że każdy musi ich spróbować.
Naleśniki - przepis w nowym wydaniu
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 400 g kefiru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru (lub więcej, jeśli chcesz, żeby naleśniki były słodkie)
- olej
Jak zrobić naleśniki na kefirze?
- Do miski wlej kefir, dodaj jajka, cukier i sól. Następnie całość zmiksuj.
- Dodaj przesianą mąkę i ponownie zmiksuj. Miskę z ciastem odłóż na 10 minut, by gluten zawarty w mące spęczniał.
- Patelnię lekko natłuść olejem i porządnie rozgrzej. Za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na naleśniki i dokładnie rozprowadź je po całej powierzchni.
- Smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj w swój ulubiony sposób.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.