"Polska cytryna" na przeziębienie, czyli konfitura z pigwy na lepszą odporność jesienią i zimą

Konfitura z pigwy jest nie tylko smaczna, lecz także zdrowa. Do tego nietrudno ją przygotować, więc każdy powinien mieć choć kilka słoiczków tego smakołyku w swojej spiżarni czy piwnicy. Wystarczy kilka składników i trochę czasu, aby cieszyć się wyjątkowym dodatkiem do potraw.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Jesień to czas przetworów z pigwy! Dzięki niej wyleczymy kaszel i zgagę

Konfitura z pigwy to bardzo zdrowy smakołyk, szczególnie na okres jesienno-zimowy. Wzmacnia odporność dzięki wysokiej zawartości witaminy C, przez co jest nazywana "polską cytryną" (można ją uprawiać w naszym kraju). Można jej użyć zarówno do kanapek i deserów, jak i do mięs. To dodatek, który warto mieć w spiżarni.

Konfitura z pigwy to smaczny dodatek do wielu dań. Zdjęcie ilustracyjneKonfitura z pigwy. Poznaj przepis na konfiturę z pigwy

Konfitura z pigwy to kilka składników. Nie różnią się zbytnio od dżemu

Do przygotowania pigwowej konfitury potrzebujesz następujących produktów:

  • owoców pigwy - kilograma,
  • wody - 3/4 szklanki,
  • cukru (lub miodu) - tyle samo, ile wody,
  • soku z cytryny,
  • przypraw - kilku goździków, pół płaskiej łyżeczki cynamonu, ewentualnie odrobiny startego imbiru (w tym przypadku będziesz potrzebować też żelfiksu do zagęszczenia).

Jeśli planujesz użyć konfitury do nadziewania mięsa, dodaj jako przyprawy odrobinę soli. 

W sezonie przeziębieniowym przetwory z pigwy będą doskonałym rozwiązaniemCo zrobić z pigwy? Postaw na przetwory! Mamy sprawdzone przepisy

Konfitura z pigwy jest łatwa do zrobienia. To bardzo zdrowy smakołyk nie tylko na zimę

Przygotowanie konfitury pigwowej zacznij od dokładnego umycia i wyparzenia słoików. Wyczyść też dobrze owoce pigwy, wytnij gniazdo nasienne, a miąższ pokrój na mniejsze kawałki (nie musisz obierać ze skórki). Potem przejdź do następnego kroku:

  1. Umieść owoce w garnku, zalej wodą i gotuj przez dwie - trzy godziny aż zaczną się rozpadać (pigwa zmieni kolor na pomarańczowo - czerwony i zrobi się szklista);
  2. Dodaj cukier, sok z cytryny i mielone przyprawy (imbir dodaj po rozpuszczeniu się cukru);
  3. Gotuj konfiturę przez kolejny kwadrans, aż uzyskasz jednolitą masę;
  4. Przełóż przetwór do słoików, zakręć i pasteryzuj w kąpieli wodnej lub na sucho w piekarniku przez około kwadrans.

Smacznego!

Więcej o: