• Link został skopiowany

Zupa kalafiorowa już nigdy nie będzie nudna. Pomoże trik z żółtkiem i indyjska przyprawa

Zupa kalafiorowa to jesienny klasyk obiadowy. Jest prosta i szybka w wykonaniu, ale niektórzy uważają, że jest mdła i nijaka. Dziś zerwiemy z tym błędnym przekonaniem i udowodnimy, że zupa kalafiorowa może być kulinarnym arcydziełem. Trik z żółtkiem jest ważny, ale przyda się także odrobina curry. Ten przepis jest wart zapamiętania.
zupa kalafiorowa
MariaKovaleva / shutterstock.com
Zobacz wideo

Zupa kalafiorowa pojawia się na naszych stołach zwłaszcza jesienią, kiedy trwa sezon na to warzywo. Przepis na kalafiorową jest banalny i osobiście uważam, że to najłatwiejsza zupa. Ostatnio jednak postanowiłam pójść za radą mojej cioci, która podpowiedziała, że kalafiorową najlepiej zaprawić jest żółtkiem. Poleciła mi także dodać trochę curry - wówczas zupa zyska nie tylko wyjątkowego smaku, ale nabierze także apetycznego koloru. No i marchewka podsmażona na maśle, ale to już chyba każdy wie.

Zupa kalafiorowa - przepis

Składniki:

  • 1,5 l bulionu lub lekkiego rosołu
  • 1 większy kalafior
  • 2 niewielkie marchewki
  • 3-4 ziemniaki
  • śmietana 18 proc.
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz, curry
  • masło

Sposób wykonania:

  1. Kalafior podziel na różyczki i dodaj do bulionu. Dodaj także ziemniaki pokrojone w kostkę i zagotuj.
  2. Marchewkę obierz i pokrój w talarki. Następnie podsmaż ją na maśle i kiedy się zarumieni, dodaj do garnka.
  3. Kiedy kalafior i ziemniaki będą już miękkie, dopraw do smaku przyprawami. Następnie wyłącz palnik.
  4. Do rondelka wlej kilka chochelek wywaru i dodaj 3-4 łyżki śmietany. Dodaj także żółtka i zmiksuj. Następnie wlej do zupy i zamieszaj. Najlepiej już nie gotować, żeby żółtka się nie ścięły.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina. 

Więcej o: