Zupa kalafiorowa już nigdy nie będzie nudna. Pomoże trik z żółtkiem i indyjska przyprawa

Zupa kalafiorowa to jesienny klasyk obiadowy. Jest prosta i szybka w wykonaniu, ale niektórzy uważają, że jest mdła i nijaka. Dziś zerwiemy z tym błędnym przekonaniem i udowodnimy, że zupa kalafiorowa może być kulinarnym arcydziełem. Trik z żółtkiem jest ważny, ale przyda się także odrobina curry. Ten przepis jest wart zapamiętania.
Zobacz wideo

Zupa kalafiorowa pojawia się na naszych stołach zwłaszcza jesienią, kiedy trwa sezon na to warzywo. Przepis na kalafiorową jest banalny i osobiście uważam, że to najłatwiejsza zupa. Ostatnio jednak postanowiłam pójść za radą mojej cioci, która podpowiedziała, że kalafiorową najlepiej zaprawić jest żółtkiem. Poleciła mi także dodać trochę curry - wówczas zupa zyska nie tylko wyjątkowego smaku, ale nabierze także apetycznego koloru. No i marchewka podsmażona na maśle, ale to już chyba każdy wie.

Zupa kalafiorowa - przepis

Składniki:

  • 1,5 l bulionu lub lekkiego rosołu
  • 1 większy kalafior
  • 2 niewielkie marchewki
  • 3-4 ziemniaki
  • śmietana 18 proc.
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz, curry
  • masło

Sposób wykonania:

  1. Kalafior podziel na różyczki i dodaj do bulionu. Dodaj także ziemniaki pokrojone w kostkę i zagotuj.
  2. Marchewkę obierz i pokrój w talarki. Następnie podsmaż ją na maśle i kiedy się zarumieni, dodaj do garnka.
  3. Kiedy kalafior i ziemniaki będą już miękkie, dopraw do smaku przyprawami. Następnie wyłącz palnik.
  4. Do rondelka wlej kilka chochelek wywaru i dodaj 3-4 łyżki śmietany. Dodaj także żółtka i zmiksuj. Następnie wlej do zupy i zamieszaj. Najlepiej już nie gotować, żeby żółtka się nie ścięły.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina. 

Więcej o: