Więcej ciekawych artykułów z poradami domowymi znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Czyszczenie garnków potrafi dać w kość. Szczególnie gdy trzeba doczyścić naczynia po bardziej przywierającym jedzeniu - jak gulasz czy gęste sosy. Przypalony dół często ciężko wyczyścić, ale są skuteczne sposoby na te trudności kuchenne. Babcia zdradziła mi kilka tanich i prostych sposobów na idealnie czyste garnki bez zbędnego szorowania i marnowania czasu. Potrzebne produkty i przybory na pewno masz w swoim domu, więc zakupy nie będą potrzebne.
Ketchup i czyszczenie garnków? Jak najbardziej. Sos pomidorowy świetnie sobie radzi z przypalenizną na dnie. Wystarczy oblać garnek ketchupem (dodatkowo można posypać solą) i odczekać przynajmniej kwadrans. A nawet - im dłużej, tym lepiej. Potem wystarczy zmyć ketchup wraz z brudem i gotowe. Ten patent sprawdza się przede wszystkim przy naczyniach z miedzi i srebrnej zastawie.
Sama sól też dobrze sobie radzi z usuwaniem trudnych zabrudzeń z garnków. Posyp nią zabrudzenia i poczekaj kilka godzin. Możesz też namoczyć garnek w solance (wodzie z solą). Brud powinien zejść bez śladu. Tak samo usuniesz z kubków osad po kawie czy herbacie, stosując właśnie sól.
Kolejnym sposobem na trudne przypalenia na garnkach jest soda oczyszczona. Namocz naczynia w mieszance gorącej wody i sody oczyszczonej, po czym umyj. Podobnie działa ocet, ale pamiętaj, aby nie łączyć go z sodą oczyszczoną - neutralizują się wzajemnie. Nie używaj też octu przy czyszczeniu garnków emaliowanych i ceramicznych, bo możesz je uszkodzić.
Do łatwiejszego i szybszego usuwania zabrudzeń z garnków potrzebny jest czyścik. Jednak zamiast kupować go w sklepie, jest znacznie tańsza opcja. Moja babcia radzi, by czyścik zrobić tak, jak w czasach PRLu. Po prostu zrób go ze starych i niepotrzebnych (ale czystych) rajstop. Tak, to nie błąd - czyścik z rajstop idealnie nadaje się do mycia naczyń, ponieważ dobrze zbiera brud i jednocześnie jest delikatny dla czyszczonej powierzchni.