Sos grzybowy w dwóch wersjach od cioci Eli. Niebo w gębie! Pyszne patenty na wykorzystanie grzybów do obiadu

Sos grzybowy - robiony zarówno ze świeżych, jak i suszonych grzybów to popularny dodatek do wielu dań. Moja ciocia Elżbieta jest królową gotowania, a domownicy zawsze pieją z zachwytu, gdy na stół wjeżdżają jej dania. Teraz zdradziła mi dwa przepisy na grzybowe sosy, których używa do mięs i klusek.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Dania z ryżem i grzybami - niekoniecznie tradycyjne

Jak zrobić idealny sos grzybowy? Najpierw trzeba przygotować sobie dary lasu - mogą być zarówno świeże, jak i suszone. Gatunek w zasadzie dowolny, choć najlepiej sprawdzają się pieczarki, prawdziwki, koźlaki, maślaki lub podgrzybki. Co kto woli. Jednak bez względu na gatunek, warto mieć w zanadrzu dobry przepis na sos.

Sos grzybowy ze świeżych grzybów to rarytas. Najlepsze są własnoręcznie zebrane

Do zrobienia sosu ze świeżych grzybów według przepisu cioci potrzebujesz poniższych produktów:

  • grzybów (świeżych) - pół kilograma,
  • cebuli - 2 sztuki (zależnie od wielkości),
  • śmietany kremówki - pół szklanki,
  • masła - dwóch łyżek,
  • bulionu warzywnego lub grzybowego (bądź wody) - pół szklanki,
  • przypraw - tymianku, słodkiej papryki, natki pietruszki, czosnku, pieprzu i soli.

Jak zrobić sos ze świeżych grzybów? Najpierw dokładnie oczyścić dary lasu z zanieczyszczeń, najlepiej na sucho. Potem przejdź do następnej czynności:

  1. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij  na maśle;
  2. Grzyby pokrój na mniejsze części i dodaj do warzywa;
  3. W osobnym naczyniu połącz śmietanę z bulionem lub wodą i przyprawami;
  4. Powoli dodaj krem do grzybów. Wymieszaj i smaż, aż uzyskasz sos o odpowiadającej ci gęstości.

Sos grzybowy z suszonych darów lasu. Dobre rozwiązanie, gdy brakuje świeżych

W przypadku braku świeżych grzybów, sos z powodzeniem można zrobić z tych suszonych. Do jego przygotowania ciocia radzi, by przygotować sobie następujące składniki:

  • suszone grzyby - szklanka,
  • woda - 2 litry,
  • masło - łyżka,
  • śmietanka kremówka - pół szklanki,
  • cebula (niewielka), 
  • przypraw - tymianku, słodkiej papryki, natki pietruszki, czosnku, pieprzu i soli.

 Przygotowanie sosu grzybowego z suszonych grzybów wygląda podobnie, jak ze świeżych:

  1. Suszone grzyby wrzuć do wody i mocz dwie - trzy godziny (lub nawet całą noc);
  2. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni;
  3. Grzyby pokrój na mniejsze części i dorzuć (wraz z wodą, w której się moczyły) do cebuli;
  4. Gotuj przez przynajmniej pół godziny, aż grzyby zmiękną;
  5. Dopraw całość śmietaną i przyprawami, wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.