Sos grzybowy w dwóch wersjach od cioci Eli. Niebo w gębie! Pyszne patenty na wykorzystanie grzybów do obiadu

Sos grzybowy - robiony zarówno ze świeżych, jak i suszonych grzybów to popularny dodatek do wielu dań. Moja ciocia Elżbieta jest królową gotowania, a domownicy zawsze pieją z zachwytu, gdy na stół wjeżdżają jej dania. Teraz zdradziła mi dwa przepisy na grzybowe sosy, których używa do mięs i klusek.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Dania z ryżem i grzybami - niekoniecznie tradycyjne

Jak zrobić idealny sos grzybowy? Najpierw trzeba przygotować sobie dary lasu - mogą być zarówno świeże, jak i suszone. Gatunek w zasadzie dowolny, choć najlepiej sprawdzają się pieczarki, prawdziwki, koźlaki, maślaki lub podgrzybki. Co kto woli. Jednak bez względu na gatunek, warto mieć w zanadrzu dobry przepis na sos.

Sos grzybowy ze świeżych grzybów - przepis (zdjęcie ilustracyjne)Sos grzybowy ze świeżych grzybów. Nasze babcie miały na niego sposób

Sos grzybowy ze świeżych grzybów to rarytas. Najlepsze są własnoręcznie zebrane

Do zrobienia sosu ze świeżych grzybów według przepisu cioci potrzebujesz poniższych produktów:

  • grzybów (świeżych) - pół kilograma,
  • cebuli - 2 sztuki (zależnie od wielkości),
  • śmietany kremówki - pół szklanki,
  • masła - dwóch łyżek,
  • bulionu warzywnego lub grzybowego (bądź wody) - pół szklanki,
  • przypraw - tymianku, słodkiej papryki, natki pietruszki, czosnku, pieprzu i soli.

Jak zrobić sos ze świeżych grzybów? Najpierw dokładnie oczyścić dary lasu z zanieczyszczeń, najlepiej na sucho. Potem przejdź do następnej czynności:

  1. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij  na maśle;
  2. Grzyby pokrój na mniejsze części i dodaj do warzywa;
  3. W osobnym naczyniu połącz śmietanę z bulionem lub wodą i przyprawami;
  4. Powoli dodaj krem do grzybów. Wymieszaj i smaż, aż uzyskasz sos o odpowiadającej ci gęstości.

Danie z sosem grzybowym (zdjęcie ilustracyjne)Sos grzybowy - przepis według Jakuba Kuronia. Gęsty i smakuje wybornie

Sos grzybowy z suszonych darów lasu. Dobre rozwiązanie, gdy brakuje świeżych

W przypadku braku świeżych grzybów, sos z powodzeniem można zrobić z tych suszonych. Do jego przygotowania ciocia radzi, by przygotować sobie następujące składniki:

  • suszone grzyby - szklanka,
  • woda - 2 litry,
  • masło - łyżka,
  • śmietanka kremówka - pół szklanki,
  • cebula (niewielka), 
  • przypraw - tymianku, słodkiej papryki, natki pietruszki, czosnku, pieprzu i soli.

 Przygotowanie sosu grzybowego z suszonych grzybów wygląda podobnie, jak ze świeżych:

  1. Suszone grzyby wrzuć do wody i mocz dwie - trzy godziny (lub nawet całą noc);
  2. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni;
  3. Grzyby pokrój na mniejsze części i dorzuć (wraz z wodą, w której się moczyły) do cebuli;
  4. Gotuj przez przynajmniej pół godziny, aż grzyby zmiękną;
  5. Dopraw całość śmietaną i przyprawami, wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę.

Smacznego!

Więcej o: