Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Dania z ryżem i grzybami - niekoniecznie tradycyjne
Jak zrobić idealny sos grzybowy? Najpierw trzeba przygotować sobie dary lasu - mogą być zarówno świeże, jak i suszone. Gatunek w zasadzie dowolny, choć najlepiej sprawdzają się pieczarki, prawdziwki, koźlaki, maślaki lub podgrzybki. Co kto woli. Jednak bez względu na gatunek, warto mieć w zanadrzu dobry przepis na sos.
Sos grzybowy ze świeżych grzybów to rarytas. Najlepsze są własnoręcznie zebrane
Do zrobienia sosu ze świeżych grzybów według przepisu cioci potrzebujesz poniższych produktów:
- grzybów (świeżych) - pół kilograma,
- cebuli - 2 sztuki (zależnie od wielkości),
- śmietany kremówki - pół szklanki,
- masła - dwóch łyżek,
- bulionu warzywnego lub grzybowego (bądź wody) - pół szklanki,
- przypraw - tymianku, słodkiej papryki, natki pietruszki, czosnku, pieprzu i soli.
Jak zrobić sos ze świeżych grzybów? Najpierw dokładnie oczyścić dary lasu z zanieczyszczeń, najlepiej na sucho. Potem przejdź do następnej czynności:
- Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na maśle;
- Grzyby pokrój na mniejsze części i dodaj do warzywa;
- W osobnym naczyniu połącz śmietanę z bulionem lub wodą i przyprawami;
- Powoli dodaj krem do grzybów. Wymieszaj i smaż, aż uzyskasz sos o odpowiadającej ci gęstości.
Sos grzybowy z suszonych darów lasu. Dobre rozwiązanie, gdy brakuje świeżych
W przypadku braku świeżych grzybów, sos z powodzeniem można zrobić z tych suszonych. Do jego przygotowania ciocia radzi, by przygotować sobie następujące składniki:
- suszone grzyby - szklanka,
- woda - 2 litry,
- masło - łyżka,
- śmietanka kremówka - pół szklanki,
- cebula (niewielka),
- przypraw - tymianku, słodkiej papryki, natki pietruszki, czosnku, pieprzu i soli.
Przygotowanie sosu grzybowego z suszonych grzybów wygląda podobnie, jak ze świeżych:
- Suszone grzyby wrzuć do wody i mocz dwie - trzy godziny (lub nawet całą noc);
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni;
- Grzyby pokrój na mniejsze części i dorzuć (wraz z wodą, w której się moczyły) do cebuli;
- Gotuj przez przynajmniej pół godziny, aż grzyby zmiękną;
- Dopraw całość śmietaną i przyprawami, wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę.
Smacznego!