Wygląda jak stara gąbka, a zrobisz z niego najlepszą zupę. Kozia broda vel szmaciak bije smakiem nawet borowiki

Szmaciak, bzdzion, baraniocha, kozia broda - to tylko kilka z regionalnych nazw jednego z najsmaczniejszych grzybów, czyli siedzunia sosnowego. Z daleka przypomina jasną, niekształtną kulę, którą można porównać do zużytej kąpielowej gąbki. Siedzuń bije swoim smakiem nawet borowiki czy kanie, a usmażony na patelni to prawdziwy rarytas. Gdzie go szukać i jak się z nim obchodzić?
Zobacz wideo

Siedzuń sosnowy to dość charakterystyczny grzyb. Nie wygląda tak, jak zazwyczaj wyobrażamy sobie dorodne okazy. Nie ma trzonu ani rozłożystego kapelusza, pod którym widać rurki lub blaszki. Przypomina starą gąbkę i jeśli spotkamy go w lesie, najpewniej weźmiemy siedzunia za śmieć. Jednak kozia broda to zdecydowanie jeden z najsmaczniejszych grzybów, który przez wielu uważany jest za nawet lepszy od prawdziwków czy kani. 

PyzyBabcia zdradza recepturę, a znała ją tylko ona. "Przepis działa, bo dodaję ten składnik"

W Polsce siedzuń sosnowy występuje dość rzadko, ale nie jest objęty ochroną - śmiało więc można go zbierać. Występuje w sąsiedztwie drzew iglastych, a dokładniej na ich korzeniach i obumarłych pniach, zwłaszcza sosen i świerków. Lubi także piaszczyste podłoże i słońce. Osiąga szerokość do 35 cm i może ważyć nawet 7 kg. Młode osobniki są niemal białe, starsze przybierają barwę od jasnokremowych po beżowe. 

Siedzuń sosnowySiedzuń sosnowy Gertjan Hooijer /Shutterstock

Mamo, nie mówiłaś, że kalafiory rosną w lesie!

- tak zawołał mój brat cioteczny, kiedy przeszło 20 lat temu podczas wspólnego grzybobrania pierwszy raz w swoim życiu zobaczył siedzunia sosnowego. Faktycznie,  ten grzyb wyglądem przypomina kalafior - ma gruby trzon, a jego pofalowane, chropowate gałązki tworzą nieregularny, kulisty kształt. Siedzuń ma przyjemny, lekko orzechowy zapach, a najlepiej smakuje pokrojony jak "steki" i usmażony na maśle z odrobiną soli i czosnku. Można go także panierować w jajku i bułce tartej i usmażyć jak kanię. Świetnie sprawdzi się także w zupie grzybowej lub wegetariańskich "flaczkach". Niestety, ze względu na jego kształt trudno się go czyści i podczas tej czynności należy uważać, ponieważ łatwo uszkodzić jego delikatną strukturę. 

Siedzunia sosnowego można pomylić z siedzuniem dębowym - gatunkiem objętym ochroną. W przeciwieństwie do szmaciaka siedziuń dębowy ma bardziej rozłożysty kształt, a jego gałązki nie są tak mocno zbite, jak w przypadku koziej brody. I oczywiście - jak sama nazwa wskazuje - siedziuń dębowy pasożytuje na korzeniach i pniach dębów.

Siedzuń dębowy - gatunek objęty ochronąSiedzuń dębowy - gatunek objęty ochroną samray /Shutterstock

Jak usmażyć kanię? Najlepiej smakuje w chrupiącej panierce. Przygotuj zimne mlekoJak usmażyć kanię? Najlepiej smakuje w chrupiącej panierce. Przyda się mleko

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: