Kiedy kisić kapustę? Babcia obserwowała księżyc. Odpowiednia pora sprawi, że będzie chrupiąca

Aby móc wzmocnić odporność w naturalny sposób, warto wiedzieć kiedy kisić kapustę. Ważne, aby nie przeoczyć odpowiedniego momentu. Dzięki czemu będzie soczysta, a zarazem chrupiąca. Bogata w kwas mlekowy dostarcza organizmowi bakterii probiotycznych, dzięki czemu ochronimy nasz organizm przed infekcjami.
Zobacz wideo Słoik ze zdrowiem - domowa kapusta kiszona

Kiedy kisić kapustę? Często zadajemy sobie to pytanie właśnie jesienią. Nic w tym dziwnego, w końcu na polach trwają zbiory dojrzałych główek kapusty. Jeżeli chcemy ją ukisić warto wiedzieć kiedy jest najlepszy moment. 

Kiedy kisić kapustę? Czas jest istotną kwestią

Kiszenie kapusty to zajęcie znane od wieków. Nasze babcie robiły to, wrzucając poszatkowaną kapustę do drewnianych beczek. Często było to wydarzenie na skalę lokalną. Gospodynie spotykały się w umówionym miejscu, lub każdego dnia zbierały w innym domu, aby kisić kapustę na zimę. Według dawnych zwyczajów, za odpowiednią porę odpowiadały fazy księżyca. Kobiety obserwowały niebo, a kiedy księżyca przybywało, zbierały i kisiły kapustę. Po dziś dzień wiele gospodyń podtrzymuje dawne zwyczaje.

Jeśli jednak nie mamy czasu, by skupiać się na księżycu, lub zwyczajnie nie uważamy tej metody jako zasadną, to połowa października będzie najlepszym momentem na kiszenie kapusty

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe sposoby na wzmocnienie odporności.  Jak kisić kapustę? Wskazówki

Nie od dziś wiadomo, że kiszonki są źródłem witaminy C oraz cennych probiotyków. Aby przygotować najlepszą kapustę kiszoną, warto zaopatrzyć się w warzywa ekologiczne. W tym celu warto pozyskać ją od zaufanego rolnika, lub prowadzić własną uprawę.

Często do kapusty dodawana jest również marchew ucierana na grubych oczkach kuchennej tarki. Dzięki niej kiszonka uzyska nieco słodkawego smaku.

Podczas kiszenia ważna jest także odpowiednia ilość soli, która stanowi naturalny konserwant. Przyjmuje się, że na kilogram poszatkowanej kapusty należy użyć 10 g soli. Istotną kwestią jest także dokładnie umycie i wyparzenie naczyń, lub słoików, w których będzie kiszona.

Więcej o: