Buraczki zasmażane, przepisów na ten tradycyjny dodatek do obiadu z pewnością jest wiele. Jednak aby w najlepszy sposób przywołać wspomnienia z dzieciństwa, warto sięgnąć po receptury naszych babć. Choć najczęściej robiły wszystko "na oko", to jednak gdy zapytamy o proporcje, są w stanie od razu udzielić nam odpowiedzi.
Buraki są źródłem wielu witamin i minerałów. Włączenie ich do codziennej diety w naturalny sposób wspomaga walkę z anemią. Ponadto osoby, które regularnie oddają krew, powinny zjadać buraczki, dzięki czemu zachowają odpowiedni poziom żelaza we krwi. Aby móc sięgać po nie w różnym wydaniu, dobrym pomysłem jest przygotowanie buraczków zasmażanych babuni.
Składniki:
Jeżeli lubimy skwarki to, zamiast oleju możemy użyć słoniny pokrojonej w kostkę.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Tak przygotowane buraczki zasmażane podajemy jako dodatek do obiadu. Można je także zjadać w formie ciepłej przekąski. Wystarczy podgrzać.