Buraczki zasmażane do obiadu. Przepis babci na dodatek do kotletów mielonych

Buraczki zasmażane to znany od lat dodatek do obiadu. Nasze babcie serwowały go przy każdej najbliższej okazji. Jednak najczęściej lądowały na stole w towarzystwie kotletów mielonych. Choć dziś przyrządzamy różnego rodzaju surówki, czy sałatki, to czasem chętnie sięgamy po tradycyjne przepisy.
Zobacz wideo Masz kaca? Sięgnij po buraki, mogą złagodzić skutki

Buraczki zasmażane, przepisów na ten tradycyjny dodatek do obiadu z pewnością jest wiele. Jednak aby w najlepszy sposób przywołać wspomnienia z dzieciństwa, warto sięgnąć po receptury naszych babć. Choć najczęściej robiły wszystko "na oko", to jednak gdy zapytamy o proporcje, są w stanie od razu udzielić nam odpowiedzi. 

Jak uniknąć zbyt tłustych placków ziemniaczanych? Poznaj bezcenne wskazówkiTen błąd popełnia każdy, a placki wychodzą tłuste i niesmaczne. Jeden składnik to naprawi

Buraczki zasmażane. Przepis babci na ciepły dodatek do kotletów mielonych

Buraki są źródłem wielu witamin i minerałów. Włączenie ich do codziennej diety w naturalny sposób wspomaga walkę z anemią. Ponadto osoby, które regularnie oddają krew, powinny zjadać buraczki, dzięki czemu zachowają odpowiedni poziom żelaza we krwi. Aby móc sięgać po nie w różnym wydaniu, dobrym pomysłem jest przygotowanie buraczków zasmażanych babuni.

Składniki:

  • 500 g buraków,
  • pół cebuli,
  • szczypta cukru,
  • pół łyżeczki mąki,
  • 3 łyżki oleju do smażenia.

Jeżeli lubimy skwarki to, zamiast oleju możemy użyć słoniny pokrojonej w kostkę. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Siedzuń sosnowyWygląda jak stara gąbka, a zrobisz z niego najlepszą zupę. Kozia broda vel szmaciak bije smakiem nawet borowiki

Buraczki zasmażane przepis krok po kroku

  1. Buraki dokładnie myjemy i wkładamy do wysokiego garnka. Nie obieramy. Zalewamy wodą i gotujemy przez około godzinę.
  2. Po tym czasie odcedzamy warzywa i odstawiamy do przestudzenia. Obieramy ze skórki. 
  3. Buraczki ucieramy na grubych oczkach kuchennej tarki.
  4. Na patelnię wlewamy olej, lub wrzucamy pokrojoną w kostkę słoninę. W przypadku tego drugiego wariantu smażymy skwarki do momentu, aż będą złociste. 
  5. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy buraczki, cukier oraz mąkę. Wlewamy nieco wrzątku.
  6. Smażymy przez kilka minut i gotowe.

Tak przygotowane buraczki zasmażane podajemy jako dodatek do obiadu. Można je także zjadać w formie ciepłej przekąski. Wystarczy podgrzać.

Więcej o: