Gołąbki z kaszą i grzybami - przepis na danie w nowej odsłonie. Rozsmakują się w nim nawet najwięksi mięsożercy

Gołąbki z kaszą i grzybami - przepis, który musisz wypróbować jeszcze tej jesieni. Świetnie sprawdzi się nie tylko jako obiad dla wegan i wegetarian. Posmakuje również największym mięsożercom. To tradycyjne danie w nowej formie, w którym szybko się zakochasz.

Gołąbki z kaszą i grzybami to danie, które najczęściej pojawia się na świątecznych stołach, ale nie musimy czekać do Bożego Narodzenia! Warto wykorzystać ten przepis już na początku jesieni. Gwarantujemy, że cała twoja rodzina rozsmakuje się w ich smaku - niezależnie od preferencji.

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Gołąbki z kaszą i grzybami - przepis. Pięknie pachną, a jeszcze lepiej smakują

Gołąbki z kaszą i grzybami to wspaniałe danie dla całej rodziny. Podczas gotowania ich aromat unosi się nie tylko w kuchni, ale i w całym domu. Ich smakiem zaskoczeni będą ci, którzy nie wyobrażają sobie gołąbków bez mięsa. Są obłędnie pyszne!

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki:

  • 1 główka kapusty,
  • 400 g kaszy gryczanej,
  • 150 g suszonych grzybów - doskonale sprawdzą się prawdziwki lub borowiki,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2 duże cebule,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek,
  • 1 l bulionu warzywnego.

Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Ugotuj kaszę gryczaną z dodatkiem soli. Dopilnuj, by kasza nie była zbyt twarda, ale też zbyt miękka.
  2. Namocz suszone grzyby, a gdy zmiękną, ugotuj je do miękkości z dodatkiem soli i liścia laurowego. Gdy grzyby się ugotują, wyjmij je z wywaru i drobno posiekaj. Wywaru nie wylewaj, dopraw do smaku.
  3. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju.
  4. Oddziel liście z głowy kapusty i sparz je we wrzątku.
  5. Ugotowaną kaszę umieść w misce, dodaj zeszkloną cebulę, drobno posiekane grzyby i dopraw obficie pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Farsz nakładaj na liście kapusty i zawijaj je jak tradycyjne gołąbki.
  7. Dno garnka nasmaruj olejem i wyłóż liśćmi kapusty. Gołąbki układaj ciasno jeden obok drugiego. Na wierzch połóż liście i zalej całość wywarem z grzybów. Gotuj pod przykryciem około godziny na małym ogniu, aż liście kapusty kiszonej zmiękną.

Podawaj z ziemniakami lub kromką chleba. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.