Ciepłe lody to pyszny smak, który przypomina beztroskie lata dzieciństwa. Uwielbiane nie tylko przez najmłodszych coraz rzadziej można je znaleźć w sklepach. Aby tak kultowy deser nie przepadł czas zrobić go w domu. Przepis jest banalnie prosty, a smak taki jak go pamiętamy.
Fot. Nataliia Zhekova, Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
W dzieciństwie nic tak bardzo nie cieszyło jak widok ciepłych lodów w pobliskim sklepie, gdy sezon letni dobiegał końca. Chrupiący wafelek, a w środku słodka pianka. Wszystko to dokładnie polane czekoladą, dzięki której słodkość była jeszcze bardziej odczuwalna. Kupowane za grosze, dziś mało dostępne nawet w sklepach, w których od zawsze były. Aby tak pyszny i popularny niegdyś smak nie został zapomniany na dobre czas przygotować ten deser w domu. Sposób przyrządzania nie jest wcale trudny, a składniki już czekają w kuchennych szafkach. Gdy poniesie fantazja można nawet wykonać własnoręcznie robione wafelki. Wtedy powrót do dzieciństwa jest murowany.
REKLAMA
Przepis na ciepłe lody
Składniki
4 białka jaj,
300 g cukru,
2 łyżeczki soku z cytryny,
ekstrakt z wanilii.
Sposób przygotowania
Białka umieść w misce i ubij na sztywną pianę. Co jakiś czas dodawaj cukier i miksuj do jego rozpuszczenia.
Na koniec dodaj odrobinę soku z cytryny lub ekstraktu z wanilii. Dokładnie wymieszaj.
Połączone produkty umieść w lodówce na około 10-15 minut.
Po tym czasie masę przełóż do rękawa cukierniczego, z którego pomocą wyciśniesz ją do wafelków.
Gotowe lody ponownie włóż do lodówki na kilka minut. W tym czasie rozpuść ulubioną czekoladę w kąpieli wodnej i przelej ją do słoika o szerokiej szyjce.
Wcześniej przygotowane lody zamocz w czekoladzie. Możesz podawać je od razu lub dla lepszego efektu po lekkim schłodzeniu.
Przepis na domowe wafelki do lodów
Składniki
60 g masła,
60 g cukru pudru,
60 g białka jaj,
40 g mąki pszennej.
Sposób przygotowania
Masło umieść w misce i utrzyj je na jednolitą masę wraz z cukrem pudrem. Następnie dodaj białka i mąkę. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 15 minut, aby masa stężała.
Najprostsza metoda na uformowanie wafli jest taka, aby na blaszce z piekarnika ułożyć papier do pieczenia. Następnie szpatułką cienko rozprowadź masę na kształt koła. Tak przygotowane ciasto włóż do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz z termoobiegiem przez 3-4 minuty, bez niego przez 5-6 minut.
Po wypieczeniu jedynie co musisz zrobić to postawić szklankę na środek koła i zawinąć całą resztę masy do góry. W ten sposób uformuje się pucharek. Pamiętaj jednak aby nie zdejmować ciasta z blaszki i zawijać je dość szybko. W przeciwnym razie wafelek stwardnieje i nic z niego nie zrobisz.
Jeśli chcesz zrobić wafelki o innym kształcie możesz znaleźć w internecie formy na rożki, które ułatwiają ich robienie.