Ciepłe lody to smak dzieciństwa, który zrobisz w domu. Jest identyczny jak sprzed lat

Ciepłe lody to pyszny smak, który przypomina beztroskie lata dzieciństwa. Uwielbiane nie tylko przez najmłodszych coraz rzadziej można je znaleźć w sklepach. Aby tak kultowy deser nie przepadł czas zrobić go w domu. Przepis jest banalnie prosty, a smak taki jak go pamiętamy.

W dzieciństwie nic tak bardzo nie cieszyło jak widok ciepłych lodów w pobliskim sklepie, gdy sezon letni dobiegał końca. Chrupiący wafelek, a w środku słodka pianka. Wszystko to dokładnie polane czekoladą, dzięki której słodkość była jeszcze bardziej odczuwalna. Kupowane za grosze, dziś mało dostępne nawet w sklepach, w których od zawsze były. Aby tak pyszny i popularny niegdyś smak nie został zapomniany na dobre czas przygotować ten deser w domu. Sposób przyrządzania nie jest wcale trudny, a składniki już czekają w kuchennych szafkach. Gdy poniesie fantazja można nawet  wykonać własnoręcznie robione wafelki. Wtedy powrót do dzieciństwa jest murowany.

Przepis na ciepłe lody

Składniki

  • 4 białka jaj,
  • 300 g cukru,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • ekstrakt z wanilii.

Sposób przygotowania

  1. Białka umieść w misce i ubij na sztywną pianę. Co jakiś czas dodawaj cukier i miksuj do jego rozpuszczenia.
  2. Na koniec dodaj odrobinę soku z cytryny lub ekstraktu z wanilii. Dokładnie wymieszaj.
  3. Połączone produkty umieść w lodówce na około 10-15 minut.
  4. Po tym czasie masę przełóż do rękawa cukierniczego, z którego pomocą wyciśniesz ją do wafelków.
  5. Gotowe lody ponownie włóż do lodówki na kilka minut. W tym czasie rozpuść ulubioną czekoladę w kąpieli wodnej i przelej ją do słoika o szerokiej szyjce.
  6. Wcześniej przygotowane lody zamocz w czekoladzie. Możesz podawać je od razu lub dla lepszego efektu po lekkim schłodzeniu.

Przepis na domowe wafelki do lodów

Składniki

  • 60 g masła,
  • 60 g cukru pudru,
  • 60 g białka jaj,
  • 40 g mąki pszennej.

Sposób przygotowania

  1. Masło umieść w misce i utrzyj je na jednolitą masę wraz z cukrem pudrem. Następnie dodaj białka i mąkę. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 15 minut, aby masa stężała.
  2. Najprostsza metoda na uformowanie wafli jest taka, aby na blaszce z piekarnika ułożyć papier do pieczenia. Następnie szpatułką cienko rozprowadź masę na kształt koła. Tak przygotowane ciasto włóż do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz z termoobiegiem przez 3-4 minuty, bez niego przez 5-6 minut.
  3. Po wypieczeniu jedynie co musisz zrobić to postawić szklankę na środek koła i zawinąć całą resztę masy do góry. W ten sposób uformuje się pucharek. Pamiętaj jednak aby nie zdejmować ciasta z blaszki i zawijać je dość szybko. W przeciwnym razie wafelek stwardnieje i nic z niego nie zrobisz.
  4. Jeśli chcesz zrobić wafelki o innym kształcie możesz znaleźć w internecie formy na rożki, które ułatwiają ich robienie.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.