Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Aromatyczna, pełna witamin i kolorów - taka właśnie jest sałatka warzywna na zimę. To jeden z babcinych przetworów od Zeni - mojej babci Zenobii, którego nie może zabraknąć wśród kiszonek, dżemów, sosów i konfitur na półkach spiżarni. Kluczem jest mieszanka warzyw oraz odpowiednio przygotowana zalewa.
Sałatka warzywna na zimę - podstawowy produkt każdej spiżarni
Domowe przetwory nie tylko pysznie smakują i dostarczają witamin. Dzięki babcinym recepturom na konserwacje żywności znacznie ułatwiamy i skracamy czas przygotowywanych posiłków. Wystarczy udać się do spiżarni, sięgnąć po jeden ze słoików i gotowe! Aromatyczny dodatek do obiadu z sezonowych warzyw pozwoli także zatrzymać na dłużej smaki lata.
Sałatka warzywna na zimę przygotowana z mieszanki kapusty, ogórków gruntowych, papryki i cukinii w połączeniu z octem, cukrem i olejem jest prawdziwą klasyką obiadową. Smaczny i szybki w przygotowaniu dodatek uwydatni tradycyjne dania takie jak kotlety czy pieczenie. Warto podać ją także jako przystawkę lub zdrową przekąskę.
Zobacz wideo Sezon w pełni. Jak pasteryzować przetwory?
Przepis na sałatkę warzywną na zimę z przepisu Babci Zenobii
Składniki:
- 1 kg białej kapusty
- 500 g ogórków gruntowych
- 500 g papryki czerwonej,
- 500 g cukinii zielonej,
- 500 g marchewki
- 500 g cebuli,
- 2 łyżki soli,
- 7 łyżek oleju roślinnego,
- 200 ml octu,
- 160 g cukru,
- 750 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Przed przygotowaniem sałatki należy pamiętać o dokładnym umyciu i sparzeniu słoików.
- Warzywa dokładnie myjemy, obieramy, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Wszystkie warzywa dokładnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę drobno szatkujemy. Cebulę kroimy na piórka. Paprykę można pokroić w słupki - w takie formie lepiej smakuje.
- Warzywa przekładamy do dużego garnka, solimy i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na kilka godziny, by produkty puściły soki.
- Gdy czas minie, warzywa ponownie odciskamy i usuwamy słoną wodę - nie będzie potrzebna w dalszym etapie.
- Warzywa przekładamy do wcześniej sparzonych słoików.
- Przygotowujemy zalewę - w rondelku łączymy ocet, wodę, cukier i sól. Zagotowujemy, aż kryształki się rozpuszczą. Dodajemy olej, mieszamy i zalewamy warzywa w słoikach. Ważne by zalewa przykrywała wszystkie warzywa.
- Słoiki zakręcamy i poddajemy pasteryzacji przez około 10 minut. Tak przygotowana sałatka jest gotowa do przechowywania.