Sałatka warzywna na zimę do słoików. Domowy rarytas babci Zeni do niedzielnych obiadów

Wśród domowych przetworów nie może zabraknąć dodatków do obiadu, przygotowanych z sezonowych produktów. Sałatka warzywna na zimę to prawdziwy must have każdej spiżarni. Babcina receptura jest gwarancją smaku i zadowolenia domowników.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Aromatyczna, pełna witamin i kolorów - taka właśnie jest sałatka warzywna na zimę. To jeden z babcinych przetworów od Zeni - mojej babci Zenobii, którego nie może zabraknąć wśród kiszonek, dżemów, sosów i konfitur na półkach spiżarni. Kluczem jest mieszanka warzyw oraz odpowiednio przygotowana zalewa. 

Sałatka z ogórków na zimęSałatki na zimę do słoików. Przepisy na zimowe przetwory krok po kroku

Sałatka warzywna na zimę - podstawowy produkt każdej spiżarni

Domowe przetwory nie tylko pysznie smakują i dostarczają witamin. Dzięki babcinym recepturom na konserwacje żywności znacznie ułatwiamy i skracamy czas przygotowywanych posiłków. Wystarczy udać się do spiżarni, sięgnąć po jeden ze słoików i gotowe! Aromatyczny dodatek do obiadu z sezonowych warzyw pozwoli także zatrzymać na dłużej smaki lata. 

Sałatka warzywna na zimę przygotowana z mieszanki kapusty, ogórków gruntowych, papryki i cukinii w połączeniu z octem, cukrem i olejem jest prawdziwą klasyką obiadową. Smaczny i szybki w przygotowaniu dodatek uwydatni tradycyjne dania takie jak kotlety czy pieczenie. Warto podać ją także jako przystawkę lub zdrową przekąskę. 

Zobacz wideo Sezon w pełni. Jak pasteryzować przetwory?

Przepis na sałatkę warzywną na zimę z przepisu Babci Zenobii

Składniki: 

  • 1 kg białej kapusty
  • 500 g ogórków gruntowych
  • 500 g papryki czerwonej,
  • 500 g cukinii zielonej,
  • 500 g marchewki
  • 500 g cebuli,
  • 2 łyżki soli,
  • 7 łyżek oleju roślinnego,
  • 200 ml octu,
  • 160 g cukru,
  • 750 ml wody. 

Sposób przygotowania: 

  1. Przed przygotowaniem sałatki należy pamiętać o dokładnym umyciu i sparzeniu słoików. 
  2. Warzywa dokładnie myjemy, obieramy, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. 
  3. Wszystkie warzywa dokładnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę drobno szatkujemy. Cebulę kroimy na piórka. Paprykę można pokroić w słupki - w takie formie lepiej smakuje. 
  4. Warzywa przekładamy do dużego garnka, solimy i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na kilka godziny, by produkty puściły soki. 
  5. Gdy czas minie, warzywa ponownie odciskamy i usuwamy słoną wodę - nie będzie potrzebna w dalszym etapie. 
  6. Warzywa przekładamy do wcześniej sparzonych słoików. 
  7. Przygotowujemy zalewę - w rondelku łączymy ocet, wodę, cukier i sól. Zagotowujemy, aż kryształki się rozpuszczą. Dodajemy olej, mieszamy i zalewamy warzywa w słoikach. Ważne by zalewa przykrywała wszystkie warzywa. 
  8. Słoiki zakręcamy i poddajemy pasteryzacji przez około 10 minut. Tak przygotowana sałatka jest gotowa do przechowywania. 
Więcej o: