Delikatna tarta z gruszkami Ewy Wachowicz. Idealne ciasto na jesienne pogaduszki z koleżankami

Słodka tarta z gruszkami z przepisu Ewy Wachowicz to ciasto w sam raz na jesienne pogaduszki z koleżankami. Co prawda smakołyk jest czasochłonny, ale naprawdę warto przetestować tę recepturę. Ten deser będzie królował na niejednym spotkaniu towarzyskim.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Tarta śliwkowa z kruszonką migdałową

Masz trochę gruszek, z których chcesz coś zrobić, a nie wiesz co? Tarta z gruszkami to dobre rozwiązanie. Jak ją zrobić? Na przykład z przepisu Ewy Wachowicz. Podzieliła się nim w 408. odcinku programu Ewa Gotuje. Oryginalna receptura jest również dostępna na oficjalnej stronie internetowej autorki - EwaWachowicz.pl.

Domowe ciasto gruszkowe: prosta recepturaCiasto z gruszkami - czas na naturalne smaki

Tarta z gruszkami wymaga nieco składników. Ale efekt jest tego wart

Do upieczenia słodkiego ciasta gruszkowego potrzebujesz następujących składników:

Na kruchy spód:

  • mąki (najlepiej pszennej) - półtorej szklanki,
  • masła - połowy kostki,
  • żółtek - 2 sztuk,
  • cukru - 3 łyżek,
  • wody - łyżki,
  • przypraw - laski wanilii i odrobiny soli.

Na nadzienie:

  • mąki migdałowej - ćwierci kilograma,
  • gruszek (pokrojonych w kostkę) - 3 szklanki,
  • cukru pudru - szklanki (+ odrobinę do posypania ciasta),
  • jajek - 3 sztuk,
  • czekolady (gorzkiej) - pół tabliczki,
  • mąki pszennej - 2 łyżek,
  • białego, wytrawnego wina - tyle samo, ile mąki pszennej,
  • masła - łyżki,
  • tartej skórki pomarańczowej - łyżki,
  • przypraw - pół łyżeczki cynamonu.

Anna StarmachAnia Starmach podzieliła się przepisem na najlepsze ciasto tej jesieni. "Gruszkowa Tarta Tatin poleca się"

Tarta z gruszkami jest pracochłonna, ale ciasto jest pyszne. Wymaga tylko odrobinę cierpliwości

Przygotowanie tarty gruszkowej zacznij od zrobienia kruchego spodu:

  1. Wymieszaj mąkę z cukrem i odrobiną soli. Dodaj zimne masło i posiekaj nożem;
  2. Dodaj żółtka, wodę i wanilię. Wymieszaj wszystko i wyrób ciasto;
  3. Schłodź je przez godzinę w lodówce, po czym rozwałkuj i wyłóż na dno formy do tarty;
  4. Nakłuj ciasto widelcem, przykryj papierem do pieczenia (dociąż np. ziarnami grochu) i piecz przez kwadrans w temperaturze 180 st. C;
  5. Zabierz obciążenie i piecz następne 10 minut.

Teraz zrób nadzienie gruszkowe:

  1. Owoce umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę;
  2. Roztop masło na patelni i dodaj gruszki. Dopraw winem i cynamonem. Duś aż zmiękną;
  3. Wymieszaj mąki, cukier puder, jajka i skórkę pomarańczową. Wyrób ciasto;
  4. Wyłóż nadzienie gruszkowe na podpieczony spód, przykryj kawałkami czekolady i ciastem migdałowym;
  5. Piecz tartę z gruszkami w temperaturze 180 st. C przez 20 minut;
  6. Podawaj z posypką z cukru pudru.

Smacznego!

Więcej o: