Przepis na omlet jest banalnie prosty, ale w równie prosty sposób można go urozmaicić i sprawić, że będzie jeszcze smaczniejszy i jeszcze bardziej puszysty. Oprócz smacznych dodatków, warto wykorzystać metodę, której używasz podczas robienia ciast lub bezy. Chodzi oczywiście o pianę z białek.
Omlet - przepis
Składniki:
- 2 większe jajka
- 2 łyżki mleka lub 1 łyżka śmietany
- 2 łyżki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól i pieprz do smaku
Dodatki: 2 plastry szynki, pół cebuli, 2 pieczarki, 2 plastry sera itp.
Omlet - sposób wykonania:
- Na początku oddziel żółtka od białek. Żółtka wlej do miski, dodaj mąkę, mleko lub śmietanę oraz sól i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj lub zmiksuj mikserem na średnich obrotach.
- Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie za pomocą szpatułki wmieszaj pianę w resztę składników.
- Dodatki pokrój. Cebulę i pieczarki uduś na patelni. Następnie wszystko dodaj do ubitej masy na omlet.
- Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu i wlej masę. Smaż na wolnym ogniu pod przykryciem, aż omlet od spodu się zarumieni. Następnie zręcznie odwróć go na druga stronę i smaż jeszcze 2 minuty.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.