Omlet - przepis na dobry początek dnia. Będzie puszysty i delikatny, jeśli odpowiednio obejdziesz się z jajkami

Omlet to jeden z najlepszych pomysłów na szybkie i sycące śniadanie. Przepis na omlet jest bardzo prosty, ale żeby wyszedł delikatny i puszysty jak chmurka, warto zastosować pewien trik znany ci na pewno z serników i innych ciast. Chodzi o jajka, a dokładnie o ubicie białek osobno.
Zobacz wideo

Przepis na omlet jest banalnie prosty, ale w równie prosty sposób można go urozmaicić i sprawić, że będzie jeszcze smaczniejszy i jeszcze bardziej puszysty. Oprócz smacznych dodatków, warto wykorzystać metodę, której używasz podczas robienia ciast lub bezy. Chodzi oczywiście o pianę z białek. 

Fasolka po bretońsku na szybkoFasolka po bretońsku - przepis last minute. Zapomnij o moczeniu fasoli

Omlet - przepis 

Składniki:

  • 2 większe jajka
  • 2 łyżki mleka lub 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól i pieprz do smaku

Dodatki: 2 plastry szynki, pół cebuli, 2 pieczarki, 2 plastry sera itp.

Omlet - sposób wykonania:

  1. Na początku oddziel żółtka od białek. Żółtka wlej do miski, dodaj mąkę, mleko lub śmietanę oraz sól i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj lub zmiksuj mikserem na średnich obrotach.
  2. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie za pomocą szpatułki wmieszaj pianę w resztę składników. 
  3. Dodatki pokrój. Cebulę i pieczarki uduś na patelni. Następnie wszystko dodaj do ubitej masy na omlet. 
  4. Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu i wlej masę. Smaż na wolnym ogniu pod przykryciem, aż omlet od spodu się zarumieni. Następnie zręcznie odwróć go na druga stronę i smaż jeszcze 2 minuty. 

Smażona kaniaJak usmażyć kanię? Ten grzyb to rarytas z patelni, ale jeden błąd może pozbawić go smaku

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: