Zupa ogórkowa może mieć głębszy smak i niesamowity aromat. Wystarczy dodatek, który kojarzy się z Wielkanocą

Zupa ogórkowa to klasyka polskich stołów i nie ma w tym nic dziwnego - Polacy uwielbiają kwaśne, wyraziste smaki. Przepis na zupę ogórkową jest prosty, ale pewien dodatek świetnie ją podrasuje i wydobędzie ukryte aromaty. Chodzi o nieodłączny element wielkanocnego stołu, czyli o tarty chrzan.
Zobacz wideo

Zupa ogórkowa smakuje świetnie o każdej porze roku, ale właśnie jesienią mamy szczególną ochotę na rozgrzewające i sycące zupy. Ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na maśle to klasyka, ale czy mieliście okazję spróbować ogórkowej z chrzanem? Jeśli nie, najwyższy czas nadrobić zaległości. Oto najlepszy przepis.

Sos grzybowySos grzybowy w dwóch odsłonach. To idealny dodatek do jesiennych dań

Zupa ogórkowa - przepis, który musisz wypróbować jesienią

Składniki:

  • 1,5 l lekkiego rosołu lub bulionu (może być na kościach wołowych lub wieprzowych)
  • 3-4 niewielkie ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 1 niewielka cebula
  • 1 porządna łyżka masła
  • 300-400 ogórków kiszonych plus szklanka soku z kiszenia
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki startego chrzanu
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe

Sposób wykonania:

  1. Ogórki i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekaj, a ziemniaki pokrój w kostkę. 
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła. Następnie dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż marchewkę. Podsmażaj 5 minut na średniej mocy palnika. Następnie dodaj ogórki i smaż ok. 7-10 minut. 
  3. W garnku zagotuj bulion, dołóż kilka kulek ziela angielskiego oraz 2-3 listki laurowe. Dodaj także ziemniaki. Kiedy będą miękkie, dodaj posmażone warzywa i gotuj na średnim ogniu ok. 15 minut.
  4. Do zupy dołóż chrzan i zapraw zahartowaną śmietaną. Jeśli uważasz, że zupa jest za mało kwaśna, dolej wodę z kiszonych ogórków. Gotową zupę podawaj z kromką świeżego pieczywa.

Sałatka z kapusty i ogórków na zimę (zdjęcie ilustracyjne)Sałatka warzywna na zimę według tradycyjnego przepisu babci

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina. 

Więcej o: