Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Pomidory to prawdziwy rarytas w kuchni. Przygotowujemy z nich sałatki, sosy, zupy i wiele innych smacznych dań. Warzywo szczególnie króluje we włoskiej kuchni, dlatego babcie ze słonecznej Italii opanowały ich obieranie do perfekcji. Prosty trik i mozolna praca nie będzie już doskwierać.
Zazwyczaj pomidory jada się ze skórką. Są jednak sytuacje, w których jej usunięcie jest bardzo wskazane. Aromatyczne, soczyste i dojrzewające na słońcu pomidory warto obrać ze skórki przed przygotowaniem sosu, zupy czy przetworów. Kawałki zewnętrznej warstwy warzywa nie tylko będą nieapetycznie się wyróżniać w potrawie, ale także mogą zaszkodzić lub przykleić się do podniebienia.
Włoskie babcie opatentowały sposób obierania pomidorów do perfekcji. Nie ma w tym nic dziwnego - warzywo to stanowi bazę diety śródziemnomorskiej. Pomidory królują w tych regionach niemal w każdej potrawie. Sprawdzoną metodą jest proste nacięcie na spodzie pomidora. Ostrym nożem nacinamy, tworząc krzyżyk. Następnie warzywa wkładamy do naczynia z gorącą wodą, przez moment zanurzamy, a następnie hartujemy w misce z lodem (by warzywo zachowało strukturę). W końcowym etapie wystarczy tylko ściągnąć odchodzącą skórkę i gotowe!
Warto pamiętać, iż wyżej opisana metoda najlepiej sprawdzi się gdy, wybierzemy pomidory okrągłe, o regularnym kształcie. Takie warzywa mają zwykle grubszą skórkę, więc jej usunięcie jest znacznie łatwiejsze.
Obieranie pomidorów szczególnie przyda się podczas przygotowywania takich dań, jak duszone potrawki, sosy do makaronów, zup, sałatek czy domowych przetworów.