-
Haps
-
Jak przygotować
- Dyniowe paszteciki z odrobiną magii prosto z Hogwartu. Sam Lord Voldemort zajadałby się tym przysmakiem
Dyniowe paszteciki z odrobiną magii prosto z Hogwartu. Sam Lord Voldemort zajadałby się tym przysmakiem
Do magicznego chyba każdy chciał się kiedyś przenieść. Z dzisiejszymi możliwościami jest to coraz bardziej dostępne. Dyniowe paszteciki z Hogwart Express to przysmak, który w tym pomoże. Dzięki przepisom przemieszczenie się do świata magii i czarów nigdy nie było prostsze.
Mało kto nie zna uniwersum Harry’ego Pottera. To na nim większość z nas się wychowywała i to właśnie listu z Hogwartu tak nie mogliśmy się doczekać. Magiczny świat intrygował bardzo wiele osób i do dziś duża część pragnie przenieść się tam, gdzie czary są na porządku dziennym. Czarodziejska teleportacja jest jednak możliwa, a to za sprawą książki, która uwielbiana jest przez największych fanów tej serii. "Kuchnia Hogwartu - 80 przepisów dla miłośników książek o Harrym Potterze" autorstwa Rita Mock Pike podbija serca najwierniejszych wielbicieli. Uchyla także rąbka tajemnicy co zajadało się na ucztach, a także w Hogwart Express.
Paszteciki prosto z pędzącego do szkoły pociągu to idealna propozycja na jesienne wieczory. Perfekcyjnie pasują do jesiennego wieczoru gdy postanowi się obejrzeć serię Harry’ego Pottera. Nadają lepszy klimat oglądaniu i przenoszą do czarodziejskiego świata. Jak sama autorka książki pisze
Żadna czarodziejska jesień nie może się bez nich obejść. Gorące, intensywnie dyniowe w smaku i cudownie sycące paszteciki każdemu przypadną do gustu. Poza tym dzięki pysznej zarumienionej otoczce z ciasta idealnie nadają się do przewożenia. To świetna przekąska do pociągu!
Magiczny przepis na aromatyczne dyniowe paszteciki
Składniki na nadzienie:
- 1 szklanka dyniowego purée,
- 1 posiekane zielone jabłko,
- 1/4 szklanki cukru,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- szczypta cynamonu.
Składniki na ciasto:
- 1 i 1/4 mąki pszennej typu 550,
- 1 łyżka cukru,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 5 łyżek zimnego masła pokrojonego na kawałki,
- 3 łyżki zimnej margaryny do pieczenia, pokrojonej na kawałki,
- 4-6 łyżek zimnej wody.
Sposób przygotowania
- Umieść wszystkie składniki na nadzienie i wymieszaj, aż całkowicie się połączą.
- Aby przygotować ciasto, wsyp mąkę, cukier i sól do naczynia robota kuchennego i przemieszaj, aż do jednolitego połączenia.
- Dodaj kawałki masła i margaryny do mąki z solą i cukrem, zmiksuj około 15 razy, aż całość stworzy masę i zacznie przypominać konsystencją kruszonkę. W całości nie powinno być żadnych mącznych, sypkich fragmentów.
- Przełóż ciasto do dużej miski.
- Dodaj do niej 4 łyżki zimnej wody i mieszaj szpatułką, aż masa się połączy. Jeśli jest zbyt sucha, dodawaj po łyżce zimnej wody aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Ulep z ciasta kulę i rozgnieć na placek.
- Owiń go folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
- Kiedy ciasto już się schłodzi, rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm.
- Użyj spodka lub miseczki do wycięcia kółek o średnicy 15 cm.
- Na każde kółko nałóż 1/2 łyżeczki farszu i złóż go na pół.
- Zwilż krawędzie pasztecika wodą i dociśnij brzegi widelcem, żeby się dobrze połączyły.
- Ponacinaj każdy pasztecik, żeby ze środka mogła uchodzić para.
- Piecz na blasze do ciastek przez 30 minut lub do czasu aż zbrązowieją.