Dyniowe paszteciki z odrobiną magii prosto z Hogwartu. Sam Lord Voldemort zajadałby się tym przysmakiem

Do magicznego chyba każdy chciał się kiedyś przenieść. Z dzisiejszymi możliwościami jest to coraz bardziej dostępne. Dyniowe paszteciki z Hogwart Express to przysmak, który w tym pomoże. Dzięki przepisom przemieszczenie się do świata magii i czarów nigdy nie było prostsze.

Mało kto nie zna uniwersum Harry’ego Pottera. To na nim większość z nas się wychowywała i to właśnie listu z Hogwartu tak nie mogliśmy się doczekać. Magiczny świat intrygował bardzo wiele osób i do dziś duża część pragnie przenieść się tam, gdzie czary są na porządku dziennym. Czarodziejska teleportacja jest jednak możliwa, a to za sprawą książki, która uwielbiana jest przez największych fanów tej serii. "Kuchnia Hogwartu - 80 przepisów dla miłośników książek o Harrym Potterze" autorstwa Rita Mock Pike podbija serca najwierniejszych wielbicieli. Uchyla także rąbka tajemnicy co zajadało się na ucztach, a także w Hogwart Express.

Paszteciki prosto z pędzącego do szkoły pociągu to idealna propozycja na jesienne wieczory. Perfekcyjnie pasują do jesiennego wieczoru gdy postanowi się obejrzeć serię Harry’ego Pottera. Nadają lepszy klimat oglądaniu i przenoszą do czarodziejskiego świata. Jak sama autorka książki pisze

Żadna czarodziejska jesień nie może się bez nich obejść. Gorące, intensywnie dyniowe w smaku i cudownie sycące paszteciki każdemu przypadną do gustu. Poza tym dzięki pysznej zarumienionej otoczce z ciasta idealnie nadają się do przewożenia. To świetna przekąska do pociągu!

Magiczny przepis na aromatyczne dyniowe paszteciki

Składniki na nadzienie:

  • 1 szklanka dyniowego purée, 
  • 1 posiekane zielone jabłko, 
  • 1/4 szklanki cukru,
  •  szczypta gałki muszkatołowej,
  •  szczypta cynamonu.

Składniki na ciasto:

  • 1 i 1/4 mąki pszennej typu 550,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 5 łyżek zimnego masła pokrojonego na kawałki,
  • 3 łyżki zimnej margaryny do pieczenia, pokrojonej na kawałki,
  • 4-6 łyżek zimnej wody.

Sposób przygotowania

  1. Umieść wszystkie składniki na nadzienie i wymieszaj, aż całkowicie się połączą.
  2. Aby przygotować ciasto, wsyp mąkę, cukier i sól do naczynia robota kuchennego i przemieszaj, aż do jednolitego połączenia. 
  3. Dodaj kawałki masła i margaryny do mąki z solą i cukrem, zmiksuj około 15 razy, aż całość stworzy masę i zacznie przypominać konsystencją kruszonkę. W całości nie powinno być żadnych mącznych, sypkich fragmentów.
  4. Przełóż ciasto do dużej miski.
  5. Dodaj do niej 4 łyżki zimnej wody i mieszaj szpatułką, aż masa się połączy. Jeśli jest zbyt sucha, dodawaj po łyżce zimnej wody aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  6. Ulep z ciasta kulę i rozgnieć na placek.
  7. Owiń go folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. 
  8. Kiedy ciasto już się schłodzi, rozgrzej piekarnik do 200°C.
  9. Rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm.
  10. Użyj spodka lub miseczki do wycięcia kółek o średnicy 15 cm.
  11. Na każde kółko nałóż 1/2 łyżeczki farszu i złóż go na pół.
  12. Zwilż krawędzie pasztecika wodą i dociśnij brzegi widelcem, żeby się dobrze połączyły. 
  13. Ponacinaj każdy pasztecik, żeby ze środka mogła uchodzić para. 
  14. Piecz na blasze do ciastek przez 30 minut lub do czasu aż zbrązowieją.
Więcej o:
Copyright © Agora SA