Jak mrozić grzyby? Przydadzą się wrzątek i sól. Jest też ważna zasada dotycząca krojenia

Wiele osób nie potrafi się obejść w kuchni bez grzybów. Dlatego gdy tylko zacznie się sezon, ruszają do lasów lub sklepów, by zaopatrzyć się w te dary natury. Nie zawsze jednak jesteśmy w stanie (lub czasem po prostu nie chcemy) wykorzystać wszystkie grzyby od razu. Wtedy możemy je albo ususzyć, albo zamrozić. Jak mrozić grzyby, żeby później cieszyć się ich wspaniałym smakiem? Czy wcześniej trzeba je gotować? Odpowiadamy na te pytania.

Grzyby możemy wykorzystać w kuchni na tysiące sposobów. Można zrobić sos, zupę, danie a'la schabowe (np. z kani), dodać do risotto, makaronu czy przeznaczyć na przetwory. Czasem jednak nie możemy lub nie chcemy zużyć od razu wszystkich. Wtedy z pomocą przychodzi mrożenie, które jest dobrym sposobem przechowywania tych produktów.

Zobacz wideo Jak przyrządzić grzyby? Tomasz Jakubiak robi je w stylu azjatyckim

Jak mrozić grzyby? Przygotuj wrzątek oraz sól

Najlepiej do mrożenia nadają się te grzyby, które mają zwarty miąższ. Należą do nich najpopularniejsze gatunki, czyli między innymi prawdziwki, kurki, kozaki, podgrzybki, rydze czy maślaki. 

Zanim zabierzemy się za mrożenie grzybów, trzeba dokładnie oczyścić je z piasku, igliwia i innych leśnych pozostałości. Kolejny krok to już dwie szkoły postępowania. Jedni twierdzą, że grzybów lepiej nie myć przed mrożeniem, inni zalecają szybkie opłukanie i dokładnie ich wysuszenie.

Następne etap to krojenie grzybów. Duże okazy lepiej pokroić na mniejsze kawałki. Małe grzybki można natomiast zamrozić w całości. Maślaki z kolei dodatkowo obieramy też ze skórki.

Zupa ze świeżych grzybówJesienny rarytas babci - zupa ze świeżych grzybów

Teraz dochodzimy do momentu, w którym również istnieją dwie szkoły. Część grzybiarzy przed mrożeniem grzybów nie gotuje ich. Inni zachęcają, by to zrobić. To, co jest pewne, to obgotowanie kurek oraz rydzów. Bez tego po rozmrożeniu te grzyby mogą mieć gorzki posmak. Pozostałe można mrozić w surowej wersji.

Jak natomiast obgotować grzyby, jeśli mamy do czynienia z kurkami lub rydzami albo po prostu chcemy to zrobić? Należy wrzucić je do niedużej ilości osolonego wrzątku i gotować przez kilka minut. Następnie wyławiamy je, odsączamy z nadmiaru wody i dokładnie suszymy.

Jak mrozić grzyby? Wypróbuj blanszowanie

Jedną ze stosowanych metod jest też zblanszowanie grzybów przed zamrożeniem. Dzięki temu zachowają więcej cennych składników. Dodatkową zaletą blanszowania jest również to, że minimalizuje ryzyko zgorzknienia grzybów, które mają do tego tendencję.

Sos grzybowySos grzybowy w dwóch odsłonach. To idealny dodatek do jesiennych dań

Jak zblanszować grzyby? Pokrojone grzyby (mniejsze w całości) wkładamy do specjalnego koszyczka do gotowania na parze, który umieszczamy w garnku z zagotowaną wodą. Gotujemy przez kilka minut, większe grzyby powinny gotować się nieco dłużej. Po tym czasie grzyby wyciągamy i szybko wkładamy je do lodowatej wody na kilka minut. Potem odsączamy je z nadmiaru wody i możemy mrozić.

Jak suszyć grzyby w piekarniku? (zdjęcie ilustracyjne)Jak suszyć grzyby w piekarniku? Dzięki temu na pewno nie spleśnieją

Jak mrozić grzyby? Podziel je

Zanim zamrozimy grzyby, powinniśmy pamiętać, by podzielić je na kilka porcji. Następnie można umieścić je na przykład w foliowych woreczkach lub plastikowych pudełkach ze szczelnym zamknięciem. Warto również pamiętać, że jeżeli będziemy chcieli skorzystać z mrożonych grzybów, nie musimy ich całkowicie rozmrażać. Można od razu poddawać je obróbce termicznej.

Więcej o: