Grzyby możemy wykorzystać w kuchni na tysiące sposobów. Można zrobić sos, zupę, danie a'la schabowe (np. z kani), dodać do risotto, makaronu czy przeznaczyć na przetwory. Czasem jednak nie możemy lub nie chcemy zużyć od razu wszystkich. Wtedy z pomocą przychodzi mrożenie, które jest dobrym sposobem przechowywania tych produktów.
Najlepiej do mrożenia nadają się te grzyby, które mają zwarty miąższ. Należą do nich najpopularniejsze gatunki, czyli między innymi prawdziwki, kurki, kozaki, podgrzybki, rydze czy maślaki.
Zanim zabierzemy się za mrożenie grzybów, trzeba dokładnie oczyścić je z piasku, igliwia i innych leśnych pozostałości. Kolejny krok to już dwie szkoły postępowania. Jedni twierdzą, że grzybów lepiej nie myć przed mrożeniem, inni zalecają szybkie opłukanie i dokładnie ich wysuszenie.
Następne etap to krojenie grzybów. Duże okazy lepiej pokroić na mniejsze kawałki. Małe grzybki można natomiast zamrozić w całości. Maślaki z kolei dodatkowo obieramy też ze skórki.
Teraz dochodzimy do momentu, w którym również istnieją dwie szkoły. Część grzybiarzy przed mrożeniem grzybów nie gotuje ich. Inni zachęcają, by to zrobić. To, co jest pewne, to obgotowanie kurek oraz rydzów. Bez tego po rozmrożeniu te grzyby mogą mieć gorzki posmak. Pozostałe można mrozić w surowej wersji.
Jak natomiast obgotować grzyby, jeśli mamy do czynienia z kurkami lub rydzami albo po prostu chcemy to zrobić? Należy wrzucić je do niedużej ilości osolonego wrzątku i gotować przez kilka minut. Następnie wyławiamy je, odsączamy z nadmiaru wody i dokładnie suszymy.
Jedną ze stosowanych metod jest też zblanszowanie grzybów przed zamrożeniem. Dzięki temu zachowają więcej cennych składników. Dodatkową zaletą blanszowania jest również to, że minimalizuje ryzyko zgorzknienia grzybów, które mają do tego tendencję.
Jak zblanszować grzyby? Pokrojone grzyby (mniejsze w całości) wkładamy do specjalnego koszyczka do gotowania na parze, który umieszczamy w garnku z zagotowaną wodą. Gotujemy przez kilka minut, większe grzyby powinny gotować się nieco dłużej. Po tym czasie grzyby wyciągamy i szybko wkładamy je do lodowatej wody na kilka minut. Potem odsączamy je z nadmiaru wody i możemy mrozić.
Zanim zamrozimy grzyby, powinniśmy pamiętać, by podzielić je na kilka porcji. Następnie można umieścić je na przykład w foliowych woreczkach lub plastikowych pudełkach ze szczelnym zamknięciem. Warto również pamiętać, że jeżeli będziemy chcieli skorzystać z mrożonych grzybów, nie musimy ich całkowicie rozmrażać. Można od razu poddawać je obróbce termicznej.