Kotlety z kaszy gryczanej to nie tylko świetny przepis na tani obiad, ale także na prosty i smaczny obiad bez mięsa. Zawiera tylko sześć składników, a kotlety wychodzą pyszne i świetnie sycą. Jak je zrobić? Po pierwsze - wybierz odpowiednią kaszę. Najlepiej sprawdzi się ta niepalona.
Tani obiad, czyli kotlety z kaszy gryczanej. Inflacyjna uczta z sześciu składników
Składniki:
- 200 g kaszy gryczanej niepalonej
- 2 niewielkie cebule
- 2 jajka
- bułka tarta
- 4 łyżki startego sera (opcjonalnie)
- olej roślinny do smażenia
Dodatkowo: Ulubione przyprawy - sól, pieprz, czosnek granulowany itp.
Kotlety z kaszy gryczanej - sposób wykonania:
- Kaszę ugotuj na miękko w lekko osolonej wodzie. Cebulę posiekaj i zeszklij ją na odrobinie oleju.
- Ugotowaną kaszę i cebulę przełóż do miski i za pomocą tłuczka lub praski do ziemniaków, rozdrobnij, by powstała w miarę jednolita masa.
- Do roztłuczonej kaszy dodaj jajka, kilka łyżek bułki tartej, ser oraz przyprawy i całość dokładnie wymieszaj tak, jak masę na kotlety mielone.
- Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej olej. Zwilżonymi dłońmi formuj z maszy kształt kotletów. Dokładnie obtocz je w bułce tartej i smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.