Słodkie przetwory z gruszek dla łasuchów z przepisu Ewy Wachowicz. Choć zimne, to rozgrzewają jesienne brzuszki

Słodkie przetwory z gruszek to gratka dla wszystkich łasuchów. Ewa Wachowicz podzieliła się przepisami na jesienne smakołyki z owoców. To idealne łakocie na chłodne dni.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Gruszki są zdrowe, smaczne i uchodzą za... afrodyzjak

Co można zrobić z gruszek? Dżemy, konfitury, soki i kompoty. Można je zamarynować w occie, suszyć albo zrobić w słodkiej zalewie. Te dwa przepisy na jesienne przetwory z gruszek pojawiły się w dwóch odcinkach programu Ewa Gotuje - 406. i 434. Oryginalne receptury znajdują się też na stronie internetowej autorki tutaj i tutaj.

Przetwory z gruszek - sezon na gruszki w pełni. Mamy sprawdzony przepis siostry Anastazji i nie tylko. Zdjęcie ilustracyjnePrzetwory z gruszek - sezon na gruszki w pełni. Zobacz, co można z nich zrobić

Słodkie przetwory z gruszek na zimę, czyli gruszki w syropie według Ewy Wachowicz

Do przygotowania owoców w słodkiej zalewie potrzebujesz:

  • gruszek (dużych)  - 4 sztuk,
  • wody - pół litra,
  • cukru - czubatej szklanki,
  • przypraw - goździków, cynamonu i wanilii.

Przygotowanie zacznij od obrania gruszek. Wytnij gniazda nasienne, a miąższ pokrój w ćwiartki. Potem przejdź do następnego kroku:

  1. Zrób syrop z wody i cukru, po czym obgotuj w nim gruszki;
  2. Przełóż owoce do słoików (bez płynu) i dołóż przyprawy;
  3. Syrop ponownie zagotuj i wlej do słoików z owocami;
  4. Zakręć słoiki, obróć do góry dnem i pasteryzuj w kąpieli wodnej lub na sucho w piekarniku.

Gruszki w occie, gruszki w syropie, kompot z gruszek - to pyszne przetwory z gruszek, które trafiają na nasz stółGruszki w occie - przepis babci na smak lata zamknięty w słoiku

Słodkie przetwory z gruszek na zimę - Gruszki kiszone w miodzie

Drugi przetwór owocowy to gruszki kiszone w miodzie. Są dobrym dodatkiem do deserów, mięs czy sałatek. Do ich zrobienia potrzebujesz minimum składników:

  • gruszek - 2 kilogramów,
  • wody - tyle, by wypełnić słoiki,
  • miodu - ćwierć kilograma na litr wody.

Przygotowanie zacznij od przekrojenia owoców na pół i usunięcia gniazd nasiennych. Następnie przejdź do kolejnego etapu:

  1. Umieść owoce w słoikach i zalej miodem w miarę po równo;
  2. Uzupełnij słoiki wodą (przegotowaną i ostudzoną);
  3. Zakręć słoiki i odstaw na kilka dni w ciemne miejsce.
Więcej o: