Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Co można zrobić z gruszek? Dżemy, konfitury, soki i kompoty. Można je zamarynować w occie, suszyć albo zrobić w słodkiej zalewie. Te dwa przepisy na jesienne przetwory z gruszek pojawiły się w dwóch odcinkach programu Ewa Gotuje - 406. i 434. Oryginalne receptury znajdują się też na stronie internetowej autorki tutaj i tutaj.
Do przygotowania owoców w słodkiej zalewie potrzebujesz:
Przygotowanie zacznij od obrania gruszek. Wytnij gniazda nasienne, a miąższ pokrój w ćwiartki. Potem przejdź do następnego kroku:
Drugi przetwór owocowy to gruszki kiszone w miodzie. Są dobrym dodatkiem do deserów, mięs czy sałatek. Do ich zrobienia potrzebujesz minimum składników:
Przygotowanie zacznij od przekrojenia owoców na pół i usunięcia gniazd nasiennych. Następnie przejdź do kolejnego etapu: