Łosoś na obiad. Co zrobić, by był soczysty? Ważna jest temperatura piekarnika

Łosoś pieczony w piekarniku to idealny pomysł na smaczny i pożywny obiad. Jednak czasami zamiast soczystej ryby, wychodzi nam wiórowate, wysuszone "coś". Jak uniknąć błędu podczas przygotowywania łososia? Ważna jest temperatura piekarnika i jeden trik.
Zobacz wideo

Łosoś to nie tylko bardzo smaczna ryba, ale także cenne źródło witamin, zdrowego tłuszczu i kwasów omega 3. Łosoś pieczony w piekarniku świetnie sprawdzi się na codzienny obiad, ale również na romantyczną kolację czy posiłek podczas rodzinnych uroczystości. Jednak łosoś ma tendencję do wysuszania się w piekarniku, ale my wiemy, jak temu zradzić. Przede wszystkim chodzi o temperaturę - łososia warto wkładać do zimnego piekarnika, by ogrzewał się wraz ze wzrostem temperatury urządzenia. Drugą rzeczą jest zawinięcie łososia w folię aluminiową, by mięso nie parowało, a wszystkie smaki zostały w środku. Skoro już wiesz, jak obejść się z tą smaczną rybą, zerknij poniżej na przepis.

Łosoś na obiad - przepis

Składniki:

  • 2 filety z łososia (mogą być ze skórką)
  • 4 plastry cytryny
  • łyżka posiekanego koperku
  • masło
  • sól, pieprz, słodka papryka

Łosoś na obiad - sposób wykonania:

  1. Łososia osusz ręcznikiem papierowym i natrzyj przyprawami. Następnie połóż na nim plastry cytryny, koperek oraz kilka kawałków masła.
  2. Łososia szczelnie owiń folią aluminiową i włóż do naczynia żaroodpornego. 
  3. Przełóż naczynie z rybą do zimnego piekarnika i włącz temperaturę 200 stopni.
  4. Piecz przez 20 minut. Następnie odwiń z folii i piecz jeszcze 5 minut. Podawaj z ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówką.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA