Sok z pigwy na zimę. Żeby wyszedł idealny, zapamiętaj zasadę pół na pół

Sok z pigwy to nie tylko świetny dodatek do jesiennej herbaty, lecz także naturalne remedium na przeziębienie. Jak zrobić domowy sok z pigwy, żeby był pyszny i wytrzymał całą zimę w piwnicy? Warto poznać metodę "pół na pół".
Zobacz wideo

Sok z pigwy to banalnie prosty przepis na domowe remedium na przeziębienie. Znajomość metody "pół na pół" to przydatna wiedza, kiedy zabieramy się za domowe przetwory z pigwy. O co dokładnie chodzi? Na 0,5 kg owoców trzeba dodać 0,5 kg cukru. Przyda się też duży słoik.

Sok z pigwy - domowe remedium na przeziębienie

Składniki:

  • 1 kg pigwy
  • 1 kg cukru
  • opcjonalnie: 3-4 goździki

Sok z pigwy - sposób wykonania:

  1. Owoce oczyść, następnie pokrój na ćwiartki. Usuń pestki i zetrzyj owoce na tarce o jarzynowych oczkach.
  2. Przygotuj duży, wyparzony słoik. Następnie włóż do niego część startych owoców na wysokość ok. 3 cm. Następnie przykryj je taką samą warstwą cukru. 
  3. Układaj owoce na przemian z warstwą cukru. Następnie przykryj słoik gazą. Odstaw na kilka dni.
  4. Kiedy owoce już puszczą sok, odlej go i przelej do garnka. Dodaj kilka goździków i zagotuj. 
  5. Gorący sok przelej do buteleczek i pasteryzuj przez 10 minut. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: