Sok z pigwy na zimę. Żeby wyszedł idealny, zapamiętaj zasadę pół na pół
Sok z pigwy to nie tylko świetny dodatek do jesiennej herbaty, lecz także naturalne remedium na przeziębienie. Jak zrobić domowy sok z pigwy, żeby był pyszny i wytrzymał całą zimę w piwnicy? Warto poznać metodę "pół na pół".
Sok z pigwy to banalnie prosty przepis na domowe remedium na przeziębienie. Znajomość metody "pół na pół" to przydatna wiedza, kiedy zabieramy się za domowe przetwory z pigwy. O co dokładnie chodzi? Na 0,5 kg owoców trzeba dodać 0,5 kg cukru. Przyda się też duży słoik.
Sok z pigwy - domowe remedium na przeziębienie
Składniki:
- 1 kg pigwy
- 1 kg cukru
- opcjonalnie: 3-4 goździki
Sok z pigwy - sposób wykonania:
- Owoce oczyść, następnie pokrój na ćwiartki. Usuń pestki i zetrzyj owoce na tarce o jarzynowych oczkach.
- Przygotuj duży, wyparzony słoik. Następnie włóż do niego część startych owoców na wysokość ok. 3 cm. Następnie przykryj je taką samą warstwą cukru.
- Układaj owoce na przemian z warstwą cukru. Następnie przykryj słoik gazą. Odstaw na kilka dni.
- Kiedy owoce już puszczą sok, odlej go i przelej do garnka. Dodaj kilka goździków i zagotuj.
- Gorący sok przelej do buteleczek i pasteryzuj przez 10 minut. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.