Ekspresowy bigos Karola Okrasy. Zrobisz go w zaledwie 25 minut jeśli dodasz ten sos

Bigos to nasze dobro narodowe, które robi każdy gospodarz. Przez jednych uwielbiany, przez innych znienawidzony. Aby wyszedł jak najlepszy należy zwrócić szczególną uwagę na produkty. 25 minut to wystarczający czas, aby zrobić pyszny obiad według Karola Okrasy.

Karol Okrasa to popularny polski kucharz, a także autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej. Dzieli się swoim doświadczeniem oraz innowacyjnym spojrzeniem na polską tradycyjną kuchnię i zachęca do eksperymentowania kiedy tylko nadarzy się okazja. Jego przepis na bigos sprawia, że klasyczne danie może zdobyć drugie życie. Nie tylko składniki różnią się od tych, które od zawsze znamy, ale sposób przyrządzania również jest nieco inny.

Kucharz do swojego dania dodaje słodkie suszone śliwki, co dla niektórych nie jest oczywistym wyborem. Dodatkowo w potrawie można znaleźć nie wszystkim znany sos worcestershire, który swoim korzennym smakiem nadaje dodatkowego aromatu.

Przepis na ekspresowy bigos Karola Okrasy

Składniki

  • 100 g wędzonego boczku,
  • 300 g schabu,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 1 cebula,
  • 5 suszonych śliwek,
  • 200 g świeżej białej kapusty,
  • 1 łyżeczka kolendry w ziarnach,
  • 4 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 300 g kiszonej kapusty,
  • 50 ml sosu worcestershire,
  • 100 ml czerwonego, wytrawnego wina,
  • 1 łyżka miodu,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.
Zobacz wideo
 

Sposób przygotowania

  1. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni. Smaż do momentu oddania z mięsa tłuszczu.
  2. Schab potnij w plastry i oczyść z tłuszczu, następnie pokrój go w grube paski. Dodaj do smażonego boczku. Mięso przypraw solą i pieprzem.
  3. Po lekkim podsmażeniu dodaj smalec i dalej trzymaj wszystko na ogniu przez kolejne 5 minut.
  4. Lekko podsmażony, wciąż miękki schab wraz z boczkiem zdejmij z patelni.
  5. Cebulę obierz, posiekaj w kostkę i smaż na patelni, z której zdjąłeś mięso. Gdy się zeszkli dodaj śliwki pokrojone w cienkie plastry i świeżą poszatkowaną kapustę.
  6. Kolendrę rozetrzyj w moździerzu i dodaj do całości. Wszystko wymieszaj i podsmaż, dodaj liście laurowe. W trakcie smażenia dolewaj niewielką ilość wody. Pod koniec umieść na naczyniu pokrywkę i duś całość do miękkości. Przypraw majerankiem.
  7. Kiszonkę drobno poszatkuj, dodaj do reszty składników i duś do momentu odparowania soków.
  8. Pod koniec duszenia dodaj sos worcestershire, czerwone wino i miód. Aby płyny lekko odparowały podkręć moc palnika. Do garnka dodaj wcześniej podsmażone mięso i całość wymieszaj.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.