Ewa Wachowicz wie, jak rozgrzać jesienią. Cebulowy klasyk podawany z dodatkiem, o którym nikt nie pomyślał

Zupy to dania, które wracają do łask, gdy za oknem zimno i pochmurno. Próby rozgrzania się nimi zawsze kończą się sukcesem. Ewa Wachowicz pokazuje, która zupa działa najlepiej na chłodniejsze wieczory. Nie podaje jej jak każdy, a jeden dodatek może zmienić smak.

Cebulowy wywar to przysmak pochodzący prosto z Francji. Jego podanie w polskich restauracjach i naszych domach niczym nie różni się od tego klasycznego. Serwowana jest z grzankami, z dużą ilością tartego sera. Najczęściej gotowana w okresie jesienno-zimowym, a to ze względu na rozgrzewające działanie. Gdy na dworze chłód, a przeziębienie dopada coraz częściej, warto po nią sięgać. Jej smak i produkty w niej zawarte mogą poprawić złe samopoczucie.

Ewa Wachowicz w programie "Ewa Gotuje" zaprezentowała klasyczny przepis na zupę cebulową, ale w swoim wyjątkowym wydaniu. Można znaleźć go również na oficjalnej stronie kucharki. Oprócz pieczywa i sera w przepisie Wachowicz znajdziesz również kaszę. To ona sprawia, że francuska potrawa robi się bardziej syta. Podstawą, która nadaje lepszego smaku, jest dobry wywar na kościach wieprzowych.

Zupa cebulowa Ewy Wachowicz

Składniki

  • 1 kg cebuli,
  • 6 ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1 l bulionu z kości wieprzowych,
  • 2 pietruszki,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • sól,
  • pieprz,
  • ugotowana i uprażona kasza gryczana.
Zobacz wideo

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obierz, odetnij niepotrzebną łodygę i korzeń, a następnie pokrój w piórka.
  2. Resztę warzyw obierz i pokrój w kostkę. Wszystko umieść w garnku, w którym gotowana będzie zupa.
  3. Zalej całość bulionem, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  4. Zupę przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
  5. Podawaj od razu lub po wcześniejszym zblendowaniu. Najlepiej smakuje z dodatkiem grzanki zapiekanej z serem żółtym. Dla lepszego efektu udekoruj gotowaną kaszą lub pokrojoną świeżą pietruszką.
Więcej o: