Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jesienne menu opiera się sezonowych produktach. Poza przetwarzaniem warzyw i owoców na smaczne przetwory warto odrobinę poeksperymentować w kuchni i przygotować oryginalne dania. O tej porze roku w kuchni króluje marchew, buraki, cukinia, dynia, papryka i kapusta. Warto zatem wyczarować coś pysznego z jednego z warzyw.
Wśród jesiennych dań takich jak rozgrzewające zupy, sycące zapiekanki czy aromatyczne mięsa z ciekawymi dodatkami nie może zabraknąć także lekkich posiłków. Kuchnia w tym okresie nie tylko jest wyjątkowo kolorowa, ale także pełna witamin. Za sprawą zdrowych, sezonowych owoców i warzyw nasza dieta jest smaczna i urozmaicona.
Na piedestale stają zatem sezonowe warzywa. Przepisów na ich wykorzystanie nie brakuje. Jednak na wyjątkowe wyróżnienie zasługuje dynia, która nie tylko kusi ciekawymi kształtami, ale także pięknym kolorem. Najczęściej przygotowujemy zupy krem, zapiekamy warzywo z serem, dodajemy do makaronu czy placków. Jednak absolutnym hitem są dyniowe pierogi leniwe - przepisem podzieliła się Ania Zyśk, autorka kanału jedz.pysznie na Instagramie oraz książek "Comfort food po Polsku" i "Jedz pysznie i chudnij". Kluseczki z jej przepisu są delikatne, lekko słodkie, puszyste i rozpływające się w ustach. Wystarczy kilka składników i wyśmienity, jesienny obiad jest gotowy!
Składniki:
Sposób przygotowania: