Kompot z jabłek - przepis na jesienny napój. Pokochasz go na nowo, jeśli dorzucisz kilka składników

Gorący kompot z jabłek to doskonały pomysł na jesienny wieczór. Rozgrzewa, dodaje energii i jest niezwykle aromatyczny. Co trzeba przygotować, aby zrobić taki napój? Potrzebne będą jabłka, cukier i przyprawy.

Tradycyjny kompot z jabłek przywołuje smak dzieciństwa. Ten uniwersalny napój można podawać na gorąco w chłodne, jesienne wieczory, ale też na zimno, kiedy na dworze panuje upał. Nie dość, że rozgrzewa i gasi pragnienie, to jeszcze jest źródłem witaminy C. Jak go przygotować? Co dodać, aby wydobyć najlepszy smak?

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Kompot z jabłek. Przepis na pyszny, aromatyczny napój

Składniki:

  • kilogram jabłek,
  • pół litra wody,
  • szklanka cukru,
  • goździki,
  • cynamon albo cukier waniliowy.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj syrop z wody, cukru i goździków.
  2. Umyj i obierz jabłka. Pokrój je w ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
  3. Ułóż jabłka w wyparzonych słoikach i zalej gorącym syropem do wysokości dwóch centymetrów od brzegów słoika.
  4. Zakręć lekko słoiki.
  5. Pasteryzuj około pół godziny i dobrze zakręć słoiki.

Jabłka można poddać blanszowaniu przed pasteryzacją. Pokrojone owoce zanurz na dwie minuty w gotującej się wodzie z dodatkiem cukru i odrobiną kwasu cytrynowego. Ostudź jabłka. Kompot z takich jabłek wystarczy pasteryzować kwadrans. Jeżeli macie w kuchni owoce dzikiej róży, możecie dodać je w ilości czterokrotnie mniejszej od jabłek. Aby to zrobić, trzeba wcześniej przeciąć je na połówki, usunąć środki i porządnie umyć. 

Jak podawać kompot z jabłek? Najlepiej dodać cynamonu

Jesienią i zimą do gorącego kompotu najlepiej będzie dodać cynamonu, kardamonu, goździków albo przyprawę piernikową. Z kolei, aby napój był bardziej orzeźwiający w upalne dni dobrze jest dodać do chłodnego kompotu kostki lodu i odrobinę soku z cytryny.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.