Tradycyjny kompot z jabłek przywołuje smak dzieciństwa. Ten uniwersalny napój można podawać na gorąco w chłodne, jesienne wieczory, ale też na zimno, kiedy na dworze panuje upał. Nie dość, że rozgrzewa i gasi pragnienie, to jeszcze jest źródłem witaminy C. Jak go przygotować? Co dodać, aby wydobyć najlepszy smak?
Składniki:
Przygotowanie:
Jabłka można poddać blanszowaniu przed pasteryzacją. Pokrojone owoce zanurz na dwie minuty w gotującej się wodzie z dodatkiem cukru i odrobiną kwasu cytrynowego. Ostudź jabłka. Kompot z takich jabłek wystarczy pasteryzować kwadrans. Jeżeli macie w kuchni owoce dzikiej róży, możecie dodać je w ilości czterokrotnie mniejszej od jabłek. Aby to zrobić, trzeba wcześniej przeciąć je na połówki, usunąć środki i porządnie umyć.
Jesienią i zimą do gorącego kompotu najlepiej będzie dodać cynamonu, kardamonu, goździków albo przyprawę piernikową. Z kolei, aby napój był bardziej orzeźwiający w upalne dni dobrze jest dodać do chłodnego kompotu kostki lodu i odrobinę soku z cytryny.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl