Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowy nabiał to coś wyjątkowego i smacznego. Na co dzień jednak wiele osób odbiega od tego typu przepisów i zastępuje je gotowymi produktami ze sklepu. Warto jednak przygotować ser biały według receptury Ewy Wachowicz. Rozpływa się w ustach, ma dobry skład i jest pełen wartości odżywczych.
Sery, masło i śmietana to jedne z produktów, które goszczą w codziennym menu. Poza szalejącą inflacją i rosnącymi cenami warto przygotować nabiał w domu ze względów smakowych i ekologicznych. Domowe produkty przygotowane zgodnie z tradycyjnymi przepisami wypadną bezkonkurencyjnie i wyjątkowo smacznie.
Ewa Wachowicz po raz kolejny podzieliła się wyjątkowym przepisem na regionalne rarytasy. Mowa tu o domowym serze białym jej autorstwa. Jak wskazuje gwiazda, kluczem do uzyskania swojskiego i pysznego efektu jest świeże mleko prosto od krowy. Można też oczywiście użyć sklepowego - powinno być niepasteryzowane lub pasteryzowane w niskiej temperaturze. Ważnym elementem jest także warzenie w kamionkowym naczyniu, a także późniejsze przechowywanie sera.
Przepis pochodzi ze strony ewawachowicz.pl.
Składniki:
Sposób przygotowania: