Drożdżówki z serem. Kupione w sklepie nie smakują tak jak te zrobione samodzielnie. Poznaj recepturę na pyszne bułeczki

Drożdżówki z serem to jedna z przekąsek, które możemy znaleźć w każdej cukierni. Pomimo, że sklepowe półki wręcz uginają się od bułeczek i drożdżówek różnego rodzaju, żadna z nich nie dorówna smakiem drożdżówkom z serem, które możemy przygotować sami. Zapach pieczonych bułek roznoszący się po mieszkaniu może kojarzyć nam się z dzieciństewem, kiedy to nasze babcie piekły nam takie wspaniałe pyszności.

Bułeczki drożdżowe z serem: ile mają kalorii?

Drożdżówki z serem to dobra alternatywa jako dodatek do kawy lub na drugie śniadanie. Zastanawiasz się ile kalorii może mieć bułeczka drożdżowa z serem? Rozwiejemy Twoje wątpliwości. Poniżej przedstawiamy wartość odżywczą zawartą w 100 - gramowej bułeczce.

  • węglowodany – 44g
  • tłuszcze – 9,3g
  • nasycone kwasy tłuszczowe – 4,9g
  • wartość energetyczna – 298 kcal

Przepis na drożdżówki z serem – zobacz jak przygotować pyszne bułeczki dla całej rodziny

Przedstawiamy przepis na pyszne drożdżówki z serem. Poniżej lista składników, które będą potrzebne by przygotować bułki.

Składniki na ciasto drożdżowe: łyżka margaryny lub masła, 500 g mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 jajka rozmiar M (wyjmij wcześniej z lodówki by miały temperaturę pokojową), 2 łyżki cukru, szklanka lekko ciepłego mleka, 20 g świeżych drożdży

Składniki na nadzienie: 2 żółtka, 40 g masła (temperatura pokojowa), 100 g cukru, 300 g twarogu tłustego lub półtłustego

Dodatkowo: jajko

Przygotowanie drożdżówki z serem krok po kroku:

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta: ciepłe mleko mieszamy z łyżeczką cukru, pokruszonymi wcześniej drożdżami i łyżką mąki. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować (na około 10 – 15 minut).
  2. W międzyczasie roztapiamy masło, które także odstawiamy na bok.
  3. Pozostałą mąkę wsypujemy do dużej miski i mieszamy ją z resztą cukru i cukru waniliowego, a następnie dodajemy jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto (użyć warto robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta). W trakcie wyrabiania wlewamy roztopione wcześniej masło.
  4. Przygotowane ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aż jego objętość zwiększy się dwukrotnie.
  5. Następnie kolej na przygotowanie nadzienia: twaróg mielimy dwukrotnie, a miękkie masło miksujemy z cukrem i żółtkami na jasną, kremową masę. Stopniowo dodajemy ser, cały czas miksując.
  6. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany wcześniej mąką i rozwałkowujmy na grubość około 1,5 cm. Z ciasta wykrawamy krążki (kubkiem czy szklanką) o średnicy 8 cm (pozostałości ciasta po wykrojeniu kółek zagniatamy ponownie, rozwałkowujemy i wycinamy kolejne krążki).
  7. Powstałe w ten sposób bułeczki układamy w odstępach na dwóch blachach, które zostały wyłożone papierem do pieczenia, a następnie przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na kwadrans by podrosły. Po tym czasie w każdym krążku robimy wgłębienie (używamy mniejszej szklanki, którą wciskamy mocno w ciasto), które wypełniamy nadzieniem serowym. Brzegi ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem (tak aby nie smarować sera).
  8. Drożdżówki pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzałki góra – dół) przez około 20 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni. 

Drożdżówki z serem i kruszonką – jak zrobić kruszonkę idealną do drożdżówek?

Poznaj recepturę na kruszonkę. Użyj jej przy przyrządzaniu bułeczek, a Twoje drożdżówki z serem i kruszonką będą smakowały niesamowicie.

Składniki potrzebne do zrobienia kruszonki:

  • 80 g cukru
  • pół kostki zimnego masła
  • 180 g mąki pszennej

Przygotowanie kruszonki:

Do miski należy włożyć wszystkie składniki. Następnie palcami wymieszać i rozetrzeć, aż zacznie powstawać ciasto, a właściwie jego małe grudki (może to zająć około 1 minuty). Im dłużej będziesz kontynuować pracę z ciastem tym grudki będą mniejsze. 

Drożdżówki z serem i budyniem – lista składników oraz przepis

Sprawdź, jakich składników potrzebujesz by przygotować pyszne i pachnące drożdżówki z serem i budyniem. Podajemy listę produktów i przepis.

Składniki na ciasto: 380 g mąki pszennej, odrobina soli, 1/3 kostki masła, 35 g świeżych drożdży, 2 małe jajka, 60 g cukru, 3/4 szklanki mleka

Składniki na nadzienie serowo – budyniowe: łyżka masła, budyń śmietankowy (40 g), szklanka mleka, 80 g cukru, 25 dag sera zmielonego trzykrotnie

Dodatkowo: jajko, łyżka mleka

Zobacz wideo Klasyk z podstawówki drożdżówki z budyniem

Przygotowanie nadzienia serowo – budyniowego:

  1. Do garnka wlewamy 3/4 szklanki mleka i dodajemy cukier.
  2. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń, a następnie wlewamy rozrobiony proszek do gotującego się mleka.
  3. Gotowy budyń zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy do niego ser i masło. Połączone składniki mieszamy aż powstanie kremowa masa, którą odstawiamy do wystudzenia. Od czasu do czasu możemy ją pomieszać by nie utworzył się na niej kożuch.

Przygotowanie ciasta:

  1. Podgrzewamy mleko by było ciepłe, ale nie gorące i wkruszamy do niego drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru a także 4 łyżki mąki a powstałą masę dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Tak zrobiony rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 – 15 minut.
  2. W tym czasie rozpuszczamy masło i także odstawiamy je do wystygnięcia.
  3. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą masę, do której dodajemy wyrośnięty rozczyn, sól i mieszamy. Powoli, stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto tak, by było elastyczne i gładkie. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ścierką i odstawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  4. Gotowe ciasto krótko wyrabiamy, a następnie dzielimy je na 12 równych części i formujemy z nich okrągłe bułeczki, które odkładamy na blachę do pieczenia tak, by leżały w odstępach od siebie. Przykrywamy je ściereczką na 25 minut do podrośnięcia.
  5. Po upływie tego czasu za pomocą szklanki robimy w bułkach wgłębienia, do których wkładamy masę serowo – budyniową.
  6. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim wierzch bułek zanim włożymy je do piekarnika. Drożdżówki pieczemy 20 minut w temperaturze 180°C.

Szybkie drożdżówki z serem – sprawdź ile czasu należy je piec, aby nie były surowe

Przygotowując szybkie drożdżówki z serem warto wiedzieć dokładnie ile czasu i w jakiej temperaturze je piec by nie były surowe, suche czy spalone. Wiadomo, że spieczona drożdżówka nie smakuje rewelacyjnie, a ponadto traci swoje walory zapachowe.

Tak więc najlepiej, aby bułeczki piec w temperaturze 180°C z użyciem grzałek góra – dół. Jeśli zaś chodzi o czas pieczenia to zaleca się by drożdżówki były pieczone przez około 25 minut do czasu aż się zarumienią. Warto więc sprawdzać wygląd bułek ponieważ każdy piekarnik może dawać nam podobne efekty w nieco innym czasie.

Zobacz też: Drożdżówka z rabarbarem zamiast budyniu - sprawdź prosty przepis

Więcej o: